Testy na základních školách budou hlídat kvalitu škol

16.11.2011 13:29

Plošné testy dětí v 5. a 9. třídách budou používány k hodnocení škol a kontrole minimálních standardů, které mají všichni žáci zvládat. S jejich pomocí se tak zřejmě nebudou děti dělit na budoucí učně a studenty, jak ministerstvo uvažovalo. "Shodli jsme se na výrazu tak, jak je v programovém prohlášení vlády, zjišťování výsledků vzdělávání žáků na úrovni 5. a 9. tříd," uvedl ministr školství Josef Dobeš (VV) po jednání vlády, na kterém ministři schválili koncepci priorit školství do roku 2015.

Testy na základních školách budou hlídat kvalitu škol

"Hodnocení primárně směřuje ke škole jako zpětná vazba, rodiči, učiteli a je to informace o tom, jak daná třída, dané dítě dosáhlo minimálního standardu, pokud se tak nestane, úkolem školy bude dotáhnout ho do minimálního standardu," uvedl ministr.

Podle informací ČTK by měly být testy jen elektronické. Na zasedání údajně také přímo zaznělo, že se nebude jednat o selekci žáků pro jejich další studium na středních školách s tím, že by to bylo příliš riskantní.

Testy místo přijímaček

S nápadem použít testy při přijímačkách na střední školy přišla Asociace aktivních škol, že kterou vystupuje ministrův poradce a ředitel pražského gymnázia Václav Klaus mladší.

Plošné testování na počítačích je na základních školách novinkou. Ministerstvo kvůli tomu vytvořilo standardy, tedy seznamy základního učiva z matematiky, českého a cizího jazyka. První zkoušky proběhnou na vybrané skupině škol už za měsíc, celostátní generálku úřad plánuje na příští rok. Naostro se projekt rozběhne v květnu 2014.

Čtěte více:

Dobeš a Klaus ml. uvádí: Testy na ZŠ ukáží, kdo má na gymnázium

Plošné testování žáků je špatné. Dobeš neví, co chce. Zlobí se komentátor

Chládek: V Senátu se hovořilo o testování žáků. Dobeš jako vždy nedorazil...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…