Šok a úžas. ODS se vzpamatovává z odchodu svého Doktora

16.11.2011 16:59

AKTUALIZOVÁNO Odchod poslance Michala Doktora z ODS vyvolal mezi jeho stranickými kolegy různé reakce. Od překvapení, šoku, pochopení, po výzvu k odchodu.

Šok a úžas. ODS se vzpamatovává z odchodu svého Doktora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

ParlamentníListy.cz dnes informovaly, že poslanec Doktor se chystá odejít z ODS. Podle informací ParlamentníchListů.cz má Doktor dva hlavní důvody. Premiér Petr Nečas už mu prý křeslo ministra slíbil a krok premiéra vnímá jako porušení slova. Druhým důvodem je, že Nečas jmenoval šéfa jihočeské ODS Martina Kubu, se kterým má Doktor dlouhodobé spory. To Doktor potvrdil. Nečasovu volbu označil za špatnou. Ale kroky vlády, které budou v souladu s programovým prohlášením, bude podporovat.

Více: Poslanec Doktor odchází z ODS

Překvapení

Na jeho odchod jsou mezi politiky ODS různé názory. „Jsem překvapený a mrzí mě to," reagoval na Doktorův odchod pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství a šéf středočeské ODS Petr Bendl. „Nevím, co si o tom myslet. Je to pro mě překvapivé," řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

"Je mi to líto. Michal Doktor je srdcař, skvělý rétor. V době obstrukčních zápasů chodil do parlamentu i se zlomenou nohou. Je to jeho svobodné rozhodnutí. Zdá se mi, že jednal ukvapeně," řekl ParlamentnímListům.cz ministra obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Neskrývám překvapení. Michal je dospělý a rozumný člověk a je to v každém případě jeho svobodné rozhodnutí. Já jeho motivům sice úplně nerozumím, ale to asi není tak důležité. V každém případě necítím potřebu to více komentovat," sdělil místopředseda poslaneckého klubu Jan Čechlovský.

Psali jsme: Poslanec ODS Doktor: Odborářští bossové parazitují na pracujících

Není se moc čemu divit...

Senátor Petr Pakosta a poslankyně Zdeňka Horníková mají pro Doktora víceméně pochopení. „Jakkoli mohou jeho pohnutky vypadat na první pohled jako osobní, tak podle toho, jak znám Michala Doktora dlouhou dobu, vím, že jeho motivace jsou určitě principiální. Sám mám s některými postoji ODS značné problémy," řekl redakci senátor Petr Pakosta.

„Michalovi rozumím. Pro ODS hodně udělal a odpracoval a má výsledky. Určitě by byl dobrým ministrem. Já osobně bych se na takové zásadní rozhodnutí ještě jednou vyspala a udělala ho, ať už by bylo jakékoli, o 24 hodin později," řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně Zdeňka Horníková.  

Čtěte také:

Nečas je překvapen odchodem Doktora z ODS. Chce vědět, jak bude vládu podporovat

To poslanec Jan Bureš nepřímo vyzval Doktora ke složení mandátu. „Neznám jeho důvody. Věřím, že svůj záměr přehodnotí. Pokud by to však skutečně učinil, pak očekávám složení mandátu," uvedl Bureš.

"Je to obrovská ztráta pro ODS. Stranicky, politicky i lidsky mě to mrzí," je odchodem Doktora zasažen poslanec Pavel Bém. "Jsem z toho smutný, velmi smutný a považuji to za významnou intelektuální ztrátu pro ODS. Mělo by následovat minimálně nějaké zamyšlení nad tím, proč k tomu došlo," reagoval podobně poslanec Aleš Rádl.

Bude nám chybět. Je to šok

„Přestože tlak jihočeské ODS dlouhodobě izolovat Michala Doktora je po léta známý, přesto jeho rozhodnutí považuji za unáhlené. Klidně jej přivítám v ODS na Vysočině. Jeho pracovitost i rozhled, stejně jako pevnost názorů budou v ODS chybět," řekl ParlamentnímListům.cz předseda regionálního sdružení Vysočina a europoslanec Ivo Strejček.

Podobně reagovala i poslankyně Jana Černochová. „Nechce se mi tomu věřit. Michala Doktora si vážím a považuji ho za pravičáka tělem i duší a byla by to škoda nejenom pro náš poslanecký klub, ale i pro ODS," říká poslankyně.

Psali jsme: Ve hře o ministra průmyslu jsou už jen dvě jména

„Neznám příčinné souvislosti, ale u poslance, který patří k nejloajálnější a aktivním zkušeným poslancům kolem premiéra Nečase, nebudu zastírat, že je to pro mě docela šok," říká poslanec Tomáš Úlehla.

Svobodné rozhodnutí

„Je to jeho svobodné rozhodnutí. Věřím, že bude podporovat vládní zákony. Pravděpodobně tímto krokem řeší lokální problémy v jižních Čechách," řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Poslanec Jan Florian uvedl, že ho zpráva překvapila, ale považuje věc za osobní rozhodnutí Doktora. „Pokud chápu jeho odchod z ODS jako reakci na jmenování doktora Kuby ministrem průmyslu, mohu říci, že určitá forma vzdoru pravděpodobně nikomu neprospěje. Byl jsem přesvědčen, že po celou dobu jde panu Doktorovi především o ODS, což při nedávné volbě předsedy klubu jako jeden z kandidátů deklaroval. Očekával bych, že naopak vezme svou úlohu sportovně a podpoří premiéra Nečase v jeho rozhodnutí," zkritizoval Doktora poslanec Jan Florian.

„Je mi to líto," stručně reagoval senátor Jiří Oberfalzer. A podobně i europoslanec Hynek Fajmon: „Nemám z toho radost." „Je to smutné a důvod k zamyšlení," říká poslanec Zdeněk Boháč.

Poslanec Jiří Papež uvedl, že Doktorův odchod respektuje jako jeho osobní rozhodnutí. „Je to jeho rozhodnutí," komentoval Doktorův poslanecký kolega z jižních Čech František Dědič. Senátorka Daniela Filipiová nechtěla záležitost komentovat s tím, že jde o rozhodnutí Michala Doktora.

Kdo odejde, nevyhraje

„Myslím, že je to škoda. Kdo uteče, nevyhraje. Ne vždy jsem s ním souhlasil, ale 20 let v ODS je pro něj i pro mě kus života a důvod vytrvat," potvrdil ParlamentnímListům.cz senátor Karel Šebek.

„Pokud by opravdu odešel, tak by to byla pro ODS velká ztráta. Osobně bych toho litovala, nejen vzhledem k jeho schopnostem prezentovat program ODS v ekonomické oblasti," uvedla poslankyně Ivana Weberová.

Poslanec František Sivera si také myslí, že je to škoda a že Doktorovy názory byly pro ODS vždy přínosem.

„Každý děláme, co uznáme za správné. Je to jenom jeho rozhodnutí," říká poslanec Václav Baštýř. Podobně reagoval i Radim Jirout. „Nemám k tomu žádné informace. Mohu jen říci, že mě zpráva překvapila," řekla poslankyně Jana Fischerová.

Pro senátora Vítězslava Jonáše se jedná o velké překvapení. „Nevím, co za tím je, ale určitě je to škoda," doplnil Jonáš. Poslanci Janu Pajerovi je líto, že Doktor odchází a považuje to za ztrátu pro ODS.

Opozice: ODS ovládají kmotři

Na odchod výrazného poslance z ODS reagovala pro ParlamentníListy.cz i opozice. "Nečasovu vládu především diskvalifikuje to, že výměna ministra průmyslu je zcela v režii kmotrů. Jeden ministr se jim znelíbí a dosadí se ten, koho si přejí. Teď je zřejmé, kdo ovládá ODS," uvedl k aktuálnímu dění v největší vládní straně místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek míní, že se modrá strana potácí v křeči. Podle něj je ohrožena i akceschopnost vlády. "Odchod Michala Doktora charkterizuje současný reálný stav ODS, která se potácí ve vlastní křeči a totalní personální vyprahlosti začíná reálně ohrožovat i výkon vládní moci," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Podle hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha odchod Doktora těžko něco ve straně ovlivní. "Těžko to něco ovlivní, ti mají hroší kůži," vzkázal redakci Rath. A expředseda ČSSD Jiří Paroubek, který nyní vede novou stranu LEV 21, si na adresu Doktora zažertoval: "Uvidíme, nevím, zda se pan poslanec chce vydat cestou doleva," sdělil pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…