Frustrace lidí nebere konce. Někteří chtějí politiky naházet do Vltavy

19.11.2011 4:33

Společnost je naštvaná, v napětí, frustrovaná. To jsou slova, která zaznívají stále častěji z úst sociologů, politologů i politiků. Přitom právě ta poslední kategorie je nejčastěji za frustraci veřejnosti obviňována. A tak se objevují z druhé strany různé výhrůžky – generální stávkou, demonstracemi, ale i masovou občanskou neposlušností. V neposlední řadě pak hrozí nespokojení občané - hlavně pod rouškou anonymního internetu - i fyzickými ataky směrem k politické reprezentaci. Například na rok 2012 je plánována na internetu „defenestrace“.

Frustrace lidí nebere konce. Někteří chtějí politiky naházet do Vltavy
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev pro vládu

Hlavním cílem Defenestrace2012 je přitom prý iniciovat a zaujmout občany pro hlasování změny Ústavy ČR. Na webových stránkách zatím poměrně netypického protestu se dále uvádí, že: „Změna principu demokracie spočívá ve výrazném omezení politické moci, která je bezesporu ovládána lobbymafií."

A vše doprovází věty, které odůvodňují to, proč se jistá skupina lidí rozhodla internetové stránky založit a burcovat i další.

Čtěte také:


„Jsme občané české země, vykonávající různé profese a mající odlišná společenská postavení, voliči i nevoliči. Nemáme politické ambice, nechceme křesla, vysoké platy ani výhody dnešní zkorumpované politiky. Chceme jen slušně žít, pracovat, podnikat a vychovávat děti. Respektujeme legální podnikání i bohatství legálně vydělávajících lidí. Nechceme slepé a mnohdy záměrně zlobbované reformy politiků. Potřebujeme mnohem širší výběr možných řešení, i těch, které dnes nemají šanci projít přes lobbistickou síť," píše se na webu defenestrace2012.cz.

Odmítají prohnilý politický systém

Na zmiňovaných stránkách je dále uvedeno to, že zdejší aktivisté nechtějí prohnilý politický systém, a tak si od defenestrace slibují lepší život. Zdůrazňují také mimo jiné, že každá moc korumpuje.


„Potřebujeme reformy od odborníků, praktiků, názory všech skupin společnosti. Je nutné nastavit legální zaměstnanost, zdravý růst ekonomiky, zjednodušit a zefektivnit právo, zamezit sociálnímu vyloučení. Snažíme se proto poukázat i na současnou podobu a fungování demokracie v České republice. Je potřeba změnit dnešní princip demokratického systému u nás," vysvětlují dále provozovatelé stránky, vybízející k tomu, aby Česko zažilo možná zřejmě další změnu - a to po vzoru našich předků, kteří pražskou defenestrací vstoupili do dějin.

Defenestrace politiků - korupčníků a podvodníků ale prý stačit nebude. Je prý třeba defenestrovat celý systém politiky, díky kterému je 20 let řízení země „metastázováno lobbymafií". „Až pak bude možné díky spoluúčasti občanů na rozhodování zamezit podvodům a vytvořit takové reformy země a směr, který bude pro občany tím nejlepším. Jestli mnohé staré civilizace a národy v minulosti zanikaly, bylo to totiž především pro absolutní nerovnoměrnost sociálních poměrů," je připomenuto na stránkách defenestrace2012.

Čtěte také:

Nebát se a NAKRÁST?

Výtka směrem k politické reprezentaci ovšem napříč celým spektrem, pak uvádí, že 20 let nejsou politické všebarevné vlády schopné prý nastavit fungování společnosti. „Jen zlodějnu, tu zlegalizovali dokonale. Heslo dnešní lobbydemoracie proto zní: NEBÁT SE A NAKRÁST!" uvádí jeden z aktivistů.

Čtěte také:

A vyzývá k tomu, aby si Češi nenechali zničit zemi zkorumpovaným politickým systémem a neschopnými zkorumpovanými politiky. „Jediná možnost jak podvodníkům uřezat chapadla nadvlády nejsou volby, ale změna ústavy pro přímou demokracii občanů," shrnuje aktivista na zmiňovaných stránkách, které značně zavání určitým stupněm radikalismu.

Džihád papalášů se neuskutečnil, ale...

Ten však spolu s extremistickými názory přichází právě v dobách, kdy jsou lidé znepokojeni vývojem událostí a nemají pocit, že jim vládnoucí garnitury poskytnou nějaké východisko. O tom, že nejde o zcela nový trend, pak mluví i odkaz, který se také dá (mimo jiných) najít na zmiňovaných stránkách - a to na „džihád papalášů." Ten se měl uskutečnit letos v období mezi Velikonocemi a červencovými oslavami pádu Bastily. To, že nakonec vše skončilo jen u projevů na internetu, v tuto chvíli už je zřejmé, nicméně i tyto výzvy, pokud by byly naplněné a myšlené vážně, mohly být pro politiky označené za papaláše, fatální.

Lehkou formou, ale o vážných věcech, pak i tito aktivisté varovali, že „když blbnou modří svazáci, dá se to čekat." Ale pak rozebrali i oni své pohnutky k radikálním a ostrým výzvám.

Ministři, co na nás se..u

„Už i ministr zahraničí Schwarzenberg, ministr zdravotnictví Heger a ministr práce a sociálních věcí Drábek (všichni Top Gun) rovněž z vysoka se.ou na invalidy, chronicky nemocné a handicapované lidi. Nevidí jejich chudobu na vesnicích a přitom prý podle pana hraběte mají jezdit z vesnic do zrušených nemocnic vlastním autem, protože sanitky jsou jen na akutní (?!) případy, tak je to víc než hanba pro starosty v Top Gun. A víc než nervák na dispečinku pohotovostí pro nová kriteria akutnosti," uvádí se zpočátku rozšířená a poměrně často s mírnými odchylkami citovaná kritika. A doprovází ji otázka na to, zda je kriteriem akutnosti za pohotovost příplatek 90 korun za kilometr jako u pražských taxíkářů? „Bezdomovci mají pak příplatek o 100procent vyšší? Je porod akutní případ, nebo nyní vede instruktážní televizní domáci porody Jiří Doležal z Reflexu?" ptají se zdejší aktivisté všech, kteří i jejich stránky při brouzdání po internetu navštíví.

Více ZDE

Selhal Timur s partou i turecká telenovela. A tak chtěli naházet vládu do řeky

A pak přitvrzují. „Nahážeme vládu do Vltavy a stejně tak pražské radní! Po vyčištění hlavy mohou papaláši společně zalévat na svatého Václava v rámci veřejně prospěšných prací jamky pro stromečky v Klánovickém lese namísto golfu. Evidentně totiž českým papalášům golf k relaxaci a provětrání kebule nesvědčí," navrhoval se v rámci slibované akce další postup.

Jelikož si však byli nespokojení tvůrci stránek zřejmě vědomi toho, že by se tyto výzvy mohly brát z hlediska zákona poněkud jinak než jako neškodné fórky, je nutné konstatovat, že Džihád papalášů měl proběhnout v rámci jedné hlavní zásady: Žádné násilí. „Prostě poletí do studené vody, aby se kluci probrali, za co je platíme! Na Timura a jeho partu v parlamentu se totiž opravdu nedá v koukat. A turecká telenovela o leukémii za sex selhala taky. Tak co nám zbývá? Pracujeme v souladu s paragrafem 31 Trestního zákoníku (přípustné riziko). A také článkem 23 Listiny základních práv a svobod, ústavního zákona ČR," vysvětlili autoři této výzvy.

Dufek: Lidé chtějí změnu, ale ať to udělají ostatní

Že by se mohla změnit ústava, připouští i předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek. Protesty, které se konaly 17. listopadu, považuje za neúspěšné, protože přilákaly jen stovky lidí. „Musím upřímně říct, že se projevila přesně ta vlastnost Čechů, že všichni by chtěli změnu, ale každý říká, ať to za mě vyřídí ti ostatní," konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

„A pokud jsem zmínil Ústavu ČR, pak jednoznačně spolu s jejími změnami by měl vyjít nový volební zákon a s ním snížení počtu poslanců a tím zmenšení kandidátek v jednotlivých volebních obvodech," dodává.

Ministr financí Miroslav Kalousek, kterého mnoho lidí viní z toho, že se budou muset v roce 2012 uskrovnit, protesty lidí proti vládě i jejím reformám vnímá jako legitimní vyjádření názoru. Těžkou hlavu si ale z nich nedělá. „Nicméně všude, tedy v celé Evropě, jsou reformy nezbytné," zdůraznil ministr. „Organizátoři zcela evidentně podcenili skutečnost, že byl volný den a zima. To odboráři jsou jako organizátoři podobných akcí mnohem větší profesionálové, ti vědí, že musí být hezky a demonstrace musí probíhat v pracovní den," řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz k protestům, které se konaly na 17. listopadu v den státního svátku.

Vše, co se dělo kolem 17. listopadu, čtěte ZDE
Do Prahy přijela vynadat vládě, do Havířova se vrací vzteklá kvůli ProAltu

Obecně k protestům a nespokojenosti lidí se dlouhodobě vyjadřuje i profesorka politologie Vladimíra Dvořáková.  "Ti lidé musí vidět, že to, že tam byli v nějaké mase, že to přinese změnu. Vezměte si Impuls 99 a Děkujeme, odejděte. To bylo opravdu masové a nějakou dobu se to udržovalo, ale pak to přešlo spíš do neangažovanosti. Já osobně nepovažuji za problém to, jestli někam přijde jen dvacet lidí nebo sto. Ti lidé potřebují mít určitý pocit, že to někdo vidí stejně jako oni. Přiznám se, že se jim ani nelze divit, po pravdě řečeno, když člověk sleduje všechno, co se u nás děje, tak si říká: k sakru, nevidím už to moc konspirativně?" říká politoložka Dvořáková s tím, že nahromaděná frustrace lidí může kdykoliv vybuchnout.

Čtěte také:

Foto: Filip Jandourek

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…