Lékaři varují před inverzí: Při smogu nevycházejte ven a nevětrejte, radí

16.11.2011 16:45

Česko stále trápí smog. I dnes nejhorší kvalitu ovzduší hlásily meteorologické stanice v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji, kde nadále platí signál regulace – velké průmyslové podniky zde musí omezit výrobu. Vůbec nejvyšší koncentrace prachů zůstává stále na Ostravsku.

Lékaři varují před inverzí: Při smogu nevycházejte ven a nevětrejte, radí
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Situace se „smogovou peřinou" si sice v posledních hodinách mírně zlepšila, Český hydrometeorologický ústav už zrušil signál regulace v Ústeckém a Středočeském kraji, ale smog stále dusí část severní Moravy a Slezska.

Pozor by si ale podle lékařů měli dávat hlavně lidé s chronickým zánětem průdušek, vysokým krevním tlakem, kardiaci a astmatici. Opatrné by měly být především těhotné ženy.

„Pokud už lidé musí vyjít ven, tak ať si dávají před pusu šálu nebo šátek a dýchají skrz něj. Pokud mají možnost a nemusí vycházet, tak ať se tomu raději vyvarují a ven vůbec nevycházejí," řekla v této souvislosti Českému rozhlasu praktická lékařka Irena Kudrnovská.

Zima, mlha a zhoršené rozptylové podmínky mohou nejen zhoršit dýchání, ale vyvolat například i astmatický záchvat. „Dochází k zúžení průdušek, může se hůř dýchat a vyvolat i astmatický záchvat, kardiakům se může zvýšit krevní tlak," vysvětlila lékařka a doporučila omezit větrání i doma.

Škodí rakovinotvorný benzopyren

Účinky a sílu smogu zkoumali podle rozhlasu v Ústavu experimentální medicíny loni v lednu na dobrovolnících. A došli k překvapivým výsledkům ­- v Ostravě naměřili 15 nanogramů škodlivého rakovinotvorného benzopyrenu. Limit Evropské unie je přitom jen jeden nanogram.

„Takováto expozice znamená zvýšené oxidační poškození, které je spojováno s urychlením procesu stárnutí a zvýšeným výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Odpovídají tomu i analýzy střední délky života populace Moravskoslezského kraje, která je u mužů o dva roky kratší než je průměr v České republice," přiznal Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny.

Rozhlas pak přidal i další varování Šráma, neboť prý akutní poškození benzopyrenem nepříznivě ovlivňuje těhotné ženy zejména v průběhu prvního měsíce těhotenství. Výrazně také zvyšuje onemocnění dýchacích cest u dětí, zejména v předškolním věku.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…