Reformu dohledu EU nad finančním trhem asi sněmovna odsouhlasí

16.11.2011 17:20

Novely, které souvisejí s unijní reformou dohledu nad finančním trhem, jehož součástí je i ČNB, asi získají souhlas sněmovny. Její rozpočtový výbor je jednomyslně podpořil. Doporučil zároveň uzákonit právo ČNB na informace o emisích dluhopisů kvůli statistickým účelům.

Reformu dohledu EU nad finančním trhem asi sněmovna odsouhlasí

Toto doplnění, které navrhla místopředsedkyně výboru Helena Lanšádlová (TOP 09), připravila ve spolupráci s centrální bankou a se souhlasem ministerstva financí.

Novela má do českého práva zavést evropské směrnice, které se týkají hlavně informační povinnosti vůči evropským úřadům, možnosti konzultací a spolupráce i řešení sporů mezi hlídači trhů.

Krize odhalila slabá místa

Evropský systém dohledu vytvořila Evropská unie v reakci na globální finanční krizi. Ta podle EU odhalila závažné nedostatky při kontrole finančního trhu, a to jak na úrovni členských států, tak na úrovni integrovaných a vzájemně propojených evropských finančních trhů.

Nový systém dohledu má dva pilíře. Na úrovni ekonomik působí Evropská rada pro systémová rizika a na mikroúrovni hned tři nové úřady dozírající na bankovnictví, pojišťovnictví, zaměstnanecké penzijní fondy, cenné papíry a trhy. Součástí tohoto dohledu je i Česká národní banka.

Čtěte více:

Vystoupení z krachující EU. Nikdy neříkej nikdy, šokují čeští politici

EU je německá Čtvrtá říše, šokoval poslanec ČSSD. Jde o Řecko

Babiš: EU? Zlaté RVHP, tam jsme se s Rusáky ožrali a domluvili

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…