Koruna bude oslabovat, píše britský deník. Kvůli krizi v EU

16.11.2011 19:56

Podle britského deníku Financial Times bude česká koruna i nadále oslabovat vůči euru a dolaru. Její pozice se totiž prý výrazně změnila a pro obchodníky v regionu už není tolik atraktivní.

Koruna bude oslabovat, píše britský deník. Kvůli krizi v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Česká koruna už není ve střední a východní Evropě tolik atraktivní měnou. Tvrdí to deník Financial Times a jako hlavní důvody uvádí krizi v eurozóně a zásahy okolních centrálních bank.

Koruna byla totiž téměř po celý rok nosnou měnou při tzv. „carry trades". Obchodníci při tom využívali nízkých úrokových sazeb v České republice, a proto si půjčovali v korunách, zatímco poté investovali do měn zemí, které mají úrokové sazby vyšší.

Související:
Koruna je bezpečná. Euro přijde do Česka až později, míní ekonomové

„(Koruna) Byla japonským jenem rozvojových trhů. Ale její obchodní charakteristika se výrazně změnila," uvedl pro britský deník Benoit Anne z francouzské Société Générale. Proti pozici české měny také hovoří fakt, že obchodníci mění taktiku. Momentálně často krátkodobě spekulují s měnami právě střední a východní Evropy proti euru.

Slabý kurz koruny vyhovuje České národní bance. Česká ekonomika je totiž závislá na vývozu do eurozóny, a ta právě bojuje se svou zatím největší krizí. V rámci střední a východní Evropy je přitom Česko na eurozóně nejzávislejší, podíl vývozu do eurozóny na HDP dosahuje 49 procent.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…