Demonstrace proti vládě: Více než dva tisíce lidí v Praze

17.11.2011 16:22

Největší akcí z ohlašovaných protestů na odpoledne 17. listopadu bylo shromáždění proti vládním reformám, které na Václavském náměstí v Praze uspořádala iniciativa ProAlt ve spolupráci s dalšími občanskými hnutími. Sešlo se na něm přes dva tisíce lidí, počty účastníků na dalších protestech v Praze, Ostravě a Brně se už pohybovaly jen ve stovkách.

Demonstrace proti vládě: Více než dva tisíce lidí v Praze
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev pro vládu

Ještě před demonstrací na Václavském náměstí se lidé v Praze sešli na Staroměstském náměstí. Na dvě stě příznivců Spojenectví práce a solidarity dorazilo na akci s názvem Uctění památky zesnulé demokracie. Tohoto protestu se podle slov předsedy Bohuslava Sobotky zúčastnila také ČSSD. 

Další akcí, na které se sociální demokraté objevili, byla protivládní demonstrace iniciativy ProAlt, která začala v 15 hodin na Václavském náměstí. V té době se počet účastníků blížil tisícovce, postupně se až zdvojnásobil. 

Mezi demonstranty byl i bývalý premiér

K vidění byly plakáty s protestními hesly jako například „Společnost se škrtnout nedá". Mezi přítomnými byli kromě stoupenců iniciativy ProAlt také odboráři i Mladí sociální demokraté. Nechyběla ani hesla oslavující latinskoamerického revolucionáře Che Guevaru. Účast na demonstraci si nenechal ujít ani bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek, jenž na akci vyrazil už pod hlavičkou své nové strany LEV21, která na svou přítomnost upozorňovala výraznými transparenty.

Shromážděné účastníky pozdravil z pódia na úvod Jan Májíček, který zároveň odsoudil pochod DSSS po Národní třídě. Hned první projev jednoho z mnoha přítomných odborářských bossů ukončil nadstranickost shromáždění, když poděkoval ČSSD a KSČM za statečnost ve sněmovně. Následoval samozřejmě požadavek na demisi vlády.

Slovinský filosof Žižek tvrdě tepal kapitalismus

Pak už přišel na řadu projev hodně očekávaného řečníka, kterým byl slovinský levicový filosof Slavoj Žižek. Ten prohlásil, že místo svobody a solidarity, jichž se lidé dožadovali před 22 lety, přišel „zkorumpovaný kapitalismus". Žižkův hodně emotivní projev překládala tlumočnice z angličtiny. Žižek rovněž uvedl, že kapitalismus se vyvíjí tak, že se zbavuje zátěže v podobě demokracie.

Nad hlavami účastníků, jejichž počet se nakonec pohyboval kolem dvou tisíc,byly k vidění transparenty s nápisy „STOP TOP" nebo „Dnes Radičová, zítra Nečas". Spolupořádání demonstrace se sice nakonec vzdal Nezávislý odborový svaz Policie, ale jeho místopředseda Daniel Bláha k účastníkům shromáždění promluvil a líčil situaci u policie.

ProAlt pokračoval v akci diskusí

Protivládní demonstrace na Václavském náměstí skončila skandováním hesla „Demisi! Demisi!" Poté se demonstranti vydali z Václavského přes Staroměstské na Palachovo náměstí. Účastníci tohoto pochodu ale nenatropili policii žádné problémy na rozdíl od příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti a jejich odpůrců.

„Celkem jsme dnes zadrželi 7 osob pro porušení zákona o shromažďování. Šlo většinou o to, že se do prostoru, kde byla řádně nahlášena demonstrace, pokoušeli dostat s věcmi, které zákon nepřipouští. Například se zábavní pyrotechnikou," popsal po skončení hlavních demonstrací kolem 17. hodiny situaci mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Život v éře trvalého stavu ekonomické nouze

Někteří účastníci demonstrace pořádané ProAlt pak ještě zamířili do centra současného umění DOX, kse se za podpory této iniciativy konala panelová diskuse „Život v éře trvalého stavu ekonomické nouze", jejímiž hlavními protagonisty byli vedle filosofa Žižka socioložka Tereza Stöckelová a politolog Jiří Pehe.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …