Hodně jsme toho od Listopadu čekali. Přišlo spíš zklamání, píše Česká pozice

17.11.2011 14:25

Na serveru ČeskáPozice.cz se komentátor Karel Nováček pokusil zmapovat českou cestu od 17. listopadu 1939 až k dnešní demokracii. Byla dlouhá a v roce 1989 o dalším směřování rozhodli lidé bez dostatečných zkušeností. Možná i proto má dnes slovo demokracie pro mnoho lidí hořkou příchuť.

Hodně jsme toho od Listopadu čekali. Přišlo spíš zklamání, píše Česká pozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

Už v roce 1939 se demonstrovalo za návrat svobody a demokracie. Místo toho byly zavřeny vysoké školy a mnoho studentů posláno do koncentračních táborů. Boji, který přišel o padesát let později, ale mnozí vyčítají, že byl až příliš sametový.

Sledujeme téma 17.listopad

„Prostě že se nemělo s komunisty vyjednávat, poněvadž pak nebylo možné KSČ zakázat. Je to však ahistorické, čili naší dnešní zkušeností zpětně nazíraná realita listopadu 1989. Tehdy jsme měli za sebou 41 let komunistického a šest let nacistického totalitního režimu. Jak se „dělá“ a jak funguje skutečná demokracie, vědělo pár seniorů-pamětníků,” píše autor.

Pak euforie pominula, Československo se rozdělilo, přišla kupónová privatizace a hodně zklamání. „Lidé jsou stále více otrávení, demotivovaní a náchylní sednout na lep radikálním „spasitelům“. Ledacos jsme v listopadu 1989 nevěděli, ale že naše politická demokracie získá tak nevábný odér, nás nenapadlo,“ myslí si Nováček.

K věci:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…