Drábek: Nenadávejme v hospodě. Ruku k dílu pro lepší zítřky

17.11.2011 22:57

Dnes si připomínáme dvaadvacáté výročí Sametové revoluce. Severočeští politici na dobu revoluce vzpomínají jako na dobu plnou ideálů, které se podařilo alespoň do jisté míry naplnit. Za zmínku stojí, že politici pravice i levice shodují v jedné věci. Za polistopadový vývoj, na který dnes řada občanů nadává, nesou spoluzodpovědnost v podstatě všichni voliči. Blízký spolupracovník Jiřího Paroubka Petr Benda zdůrazňuje, že to jsou především voliči pravice.

Drábek: Nenadávejme v hospodě. Ruku k dílu pro lepší zítřky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek prožívá listopadové výročí velmi intenzivně. V roce 1989 mu bylo čtyřiadvacet let a ještě dnes si pamatuje na tehdejší optimistickou náladu v společnosti, která sálala z lidí na plných náměstích. Fakt, že se všechno nevydařilo tak ideálně, jak si občané možná na počátku představovali, chápe ministr jako výzvu, aby všichni přiložili ruku k dílu a lepší budoucnosti sami napomohli.


„Je to všechno sice již dávno, 22 let je dlouhá doba, nicméně pro mne je 17. listopad důležitým datem. Zvonění klíči, demonstrace na Letné, plná svatovítská katedrála, optimistická nálada ve společnosti, plná náměstí ve městech po celé republice, to jsou okamžiky, na které se nezapomíná. A že se všechno nevyvíjelo a nevyvíjí tak ideálně, jak jsme si před 22 lety představovali? Taková už je realita a zároveň je to výzva, abychom přiložili ruku k dílu a lepší budoucnosti sami pomohli. Nadávání v hospodě ničemu nepomůže," zdůrazňuje Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Hlavní ideál listopadu se naplnil. Byla nastolena demokracie

Za zmínku stojí, že podobný náhled na revoluční dění má i další severočeský politik Petr Benda, jenž je blízkým spojencem expremiéra Jiřího Paroubka. Nikoho nejspíš nepřekvapí, že Benda polistopadový vývoj kritizuje, ale stejně jako ministr Drábek naznačuje, že za současný stav nesou spoluzodpovědnost voliči.

Sedmnáctého listopadu 1989 bylo Bendovi osmnáct let a zrovna ležel v nemocnici na Karlově náměstí v Praze po operaci kolene. „Vzpomínám si, že jsme 17. listopadu spolu s dalšími pacienty poslouchali demonstranty u okna, ale samozřejmě jsme v tu chvíli nevěděli, co se děje. V osmnácti má samozřejmě člověk poněkud jiné vidění světa. Obecně si myslím, že jen málokdo si v den sametové revoluce uvědomoval, co se vlastně děje a co to bude znamenat jak pro něj samého, tak pro budoucnost naší, tehdy ještě Československé republiky."

Benda má za to, že revoluční ideály se podařilo do jisté míry naplnit, dodává k tomu ovšem, že pravicové vlády pod vedením Václava Klause nebo později Mirka Topolánka a dnes Petra Nečase tyto ideály do značné míry boří. Připomíná to zvláště těm občanům, kteří dnes na vládu nadávají, ale v loňských volbách volili Věci Veřejné či TOP 09.

„Kritiků současné situace bych se jednoduše zeptal: Koho jste volili? Mnoho lidí totiž naletělo mámení Věcí veřejných či TOP 09, které před volbami slibovaly něco, co po volbách zapřeli a konají v rozporu s tímto programem. Myslím si totiž, že bychom si neměli plést ideály 17. listopadu se současnou situací na české, ale i evropské politické scéně. Hlavním ideálem 17. listopadu byl pád komunistického režimu a nástup demokracie, to se splnilo. Co se dělo poté, to už jsme mohli u volebních uren ovlivnit my sami," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Benda.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…