Primátor Zlína: Není na co nadávat, nemusíme stát frontu na kakao

17.11.2011 22:02

Komunistický režim odsuzoval, sametovou revoluci oslavil ve vojenské uniformě a s nadšením. Ani po dvaadvaceti letech jeho optimismus neopadl. Primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09) tvrdí, že český národ si nemá na co stěžovat. „Nemám rád tu českou povahu, kdy všichni na všechno nadávají. Já jsem změnu režimu hluboce prožíval a strašně jsem ji vítal. Zvonil jsem klíčema a jsem za to rád,“ uvedl Miroslav Adámek, primátor Zlína pro ParlamentníListy.cz. Jeho názor zřejmě ovlivňují dva zásadní momenty, dřív trpěl kvůli „politickým důvodům,“ pro komunisty nebyl dělnický kádr a tak měl problém vystudovat. Stále, i když šel do politiky, působí jako lékař a práce na chirurgickém sále ovlivnila i jeho životní priority. „Jsou prostě důležitější věci na světě, než se rozčilovat kvůli politikům. Jsem pořád ještě doktor, takže mě politické šarvátky moc neoslovují,“ vysvětluje Adámek.

Primátor Zlína: Není na co nadávat, nemusíme stát frontu na kakao
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zlínský primátor Miroslav Adámek

Jak vzpomínáte na změnu režimu?

Sametovou revoluci jsem trávil na vojně. Na podzim 1989 jsem šel na vojnu do Terezína a do Kroměříže. Přivítal jsem převrat s velkým nadšením. Za předchozího režimu jsem měl velké problémy dostat se vůbec na střední školu. Zvlášť na vojně se ukazoval režim ve své holé pravdě. Byl jsem rád, že mě ta změna potkala právě tam, protože jsem to vnímal ještě daleko silněji.

Sledujeme téma 17.listopad

Zkuste popsat, jak jste 17. listopad prožíval, slavili jste?

Seděli jsme jako všichni lidi, co změně fandili, u televize. Bylo to velmi zvláštní. Nutili nás na vojně sledovat televizní noviny a teď tam paradoxně probíhala revoluce. Straníci museli zažívat muka.

Související: Po dlouhé nemoci zemřel symbol 17. listopadu. Hodně smutný protest

Jak situaci vnímáte po více než dvaceti letech? 

Mám rád, když hodnotí stav věcí někdo zvenčí. Nedávno u nás byla rodina z Ameriky. Jejich názor byl: před dvaceti lety u Vás byla jen šedá hmota, udělali jste obrovský pokrok. Já si sám vzpomínám, jak jsme stáli ve frontách před vánocemi na banány a na kakao. Myslím si, že si žijeme velmi nad poměry. Pokrok byl obrovský, samozřejmě každou oblast musíme hodnotit zvlášť. 

Vy se zaměřujete na zdravotnictví. Myslíte si, že v době, kdy jsou nemocnice zadlužené, lékaři protestují za zvýšení platů a lidé si stěžují na kvalitu péče, můžeme hovořit o tom, že šel vývoj dopředu?

Ano, i zdravotnictví zaznamenalo obrovský pokrok. Je pravdou, že doktoři jsou normální vzorek populace, takže se tam najdou skuteční profesionálové i méně kvalitní pracovníci. Myslím si, že doktoři naopak ukázali nadšení pro věc. To, že je to nedostatek peněz dotlačil k protestům, to je druhá věc. Měli si říct o vyšší platy hned po revoluci, tak jako právníci.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Podporujete současné odborářské aktivity, akci Zůstáváme, splňte sliby?

Nevím, jestli momentálně s tím mohu souhlasit. Tuto akci přesně nesleduji. Každý se ale bude muset uskromňovat a začít intenzivně šetřit i my na zlínském magistrátu to cítíme. Nevím, jestli by tentokrát neměli doktoři své jednání zvážit.

Související: Zdravotní sestry: Nátlaková akce doktorů se nám nelíbí. Nepřipojíme se k ní

Koalice ve Zlíně se v minulých měsících lehce otřásla, odešli dva její členové. Nejistota vládne i na nejvyšší úrovni, co si o tom myslíte?

Všude dochází k obměnám managementu. U nás ve Zlíně se do vedení města tito lidé nehodili. A komentář k dění na celostátní úrovni? Samozřejmě, spousta věcí je velmi nezdravých. Já se ale opět rád dívám na republiku v souvislosti s tím, co vidím v zahraničí a v evropském kontextu. Podívejte se, jak to vypadá v Itálii nebo ve Francii. Nejsme pupek světa. Civilizace se posunula tak dalece dopředu a sama sobě si přerostla přes hlavu, že hodně zneužíváme věcí, které jsem vydobyli. Měli bychom být skromnější. Z toho plyne obecná nespokojenost. To říkal i Baťa: máme morální nedostatky.

Jak se díváte na současnou aktivitu Adreje Babiše Ano 2011?

Rád bych si o tom s panem Babišem osobně promluvil, než to mohu ohodnotit.

SLEDUJEME téma ANO 2011

Protesty DSSS, romských aktivistů i odborářů i to je podle Vás v pořádku?

Znovu se vrátím k roku 1989, dřív takové protesty možné nebyly. Je dobře, že se lidé mohou vyjádřit. Civilizace se opět pohne. Nedívám se na to jen jako na negativní projevy současnosti. Přinesla to s sebou doba. Jestli se lidé vyjadřují civilizovaně nebo ne, to záleží na jednotlivých akcích.

Vy tedy jednoznačně fandíte tomuto systému, je něco, co byste kritizoval? 

Myslím si, že politická kultura by měla dostat trochu intelektuální linku. I když to zní naivně, politická kultura by se měla vrátit zpět, k zásadám, které razil Masaryk.

Kam dál:

reklama

autor: Daniela Čunková

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…