Velké platy ve státních firmách stále platí: Šéfové drah ale o ně přijdou

18.11.2011 8:56

Podle Hospodářských novin údajně vláda neplní vlastní úkol. Jde o to, že se ve státních firmách stále nezměnily manažerské smlouvy. Ministr dopravy Pavel Dobeš ale již alespoň pracuje na tom, aby se změnil systém odměňování manažerů Českých drah. Půlmilionový měsíční plat generálního ředitele Petra Žaludy je prý podle ministra nadsazený.

Velké platy ve státních firmách stále platí: Šéfové drah ale o ně přijdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Hospodářské noviny (HN) připomínají, že již před téměř dvěma lety experti navrhli vládě, jak zlepšit řízení státních firem. Jenže většina ministerstev to dosud neudělala. Změny nezavedla, ačkoli jim to ukládá vládní usnesení už z letošního února.

„Ministerstvo financí, jež má správu státních aktiv na starosti, ale požádalo o odklad termínu. Důvodem je značná administrativa," píší HN.

Deník také připomíná, že například základní plat Petra Žaludy činí půl milionu korun měsíčně. Další vrcholoví manažeři berou od 200 do 400 tisíc korun. Mají také řadu dalších benefitů. Například nárok na zlatý padák ve výši až 24 měsíčních platů či vysoké životní a penzijní pojistky, uvedl pro HN mluvčí drah Radek Joklík.

„Platy manažerů v Českých drahách považuji vzhledem k výsledkům firmy za nadstandardní, stejně jako celý motivační systém včetně vysokého odstupného," řekl ale pro HN ministr Dobeš.

Noviny k problému navíc zdůraznily, že České dráhy jsou dlouhodobě ztrátové - dříve prodělávaly miliardy, loni ztráta činila podle mezinárodních účetních standardů „jen" 940 milionů korun. Podle českého účetnictví ale byly v mírném zisku.

Ministr dopravy ale má proti plýtvání na drahách v ruce zbraň: založil komisi, která má odměňování v ČD analyzovat a nastavit správné podmínky.

Zaspalo ministerstvo dopravy, i financí

Jenže ministerstvo dopravy jaksi zaspalo. Prověřit a zlepšit manažerské smlouvy ve státních firmách mělo nejen ono, ale i další ministerstva, udělat do letošního října, což jim nařizuje usnesení vlády z února loňského roku.

Zavedení nových zásad pro odměňování manažerů měla zkontrolovat vláda. Jenže i ministerstvo financí, které má správu státních aktiv na starosti, se tady zadrhlo. Požádalo o odklad termínu: „Důvodem je značná administrativní náročnost tohoto procesu," vysvětlil mluvčí Ondřej Jakob.

HN navíc připomněly, že v nepořádku je i systém obsazování dozorčích rad státních firem.

„Stále tam vysílají neodborníky, jejichž hlavní kvalifikací jsou politické zásluhy. Klíč pro obsazování dozorčích rad experty s vyšší odpovědností měl být zpracován již letos v létě. Dodnes ale ani ten není hotov," uzavřely HN s dodatkem, že podle Vratislava Kulhánka, který pro Fischerův kabinet analyzoval kvalitu řízení státních firem, jsou nekvalitně obsazené dozorčí rady hlavní příčinou excesů  odměňování státem najatých manažerů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…