Hlas moudrých: Nečas se opřel o mafii a strašlivě skončí

20.11.2011 18:19

POLITOLOGOVÉ Jmenování Martina Kuby ministrem průmyslu a obchodu je definitivní tečkou za reformní a protikorupční image Nečasovy vlády. Shodují se na tom čeští politologové. Nečasovi jde po faktickém krachu reformního úsilí údajně už jen o jediné. Přežít do voleb v čele ODS.

Hlas moudrých: Nečas se opřel o mafii a strašlivě skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Michal Doktor je zatím jediným poslancem ODS, který neunesl jmenování jihočeského krajského politika Kuby do ministerské funkce a raději opustil stranu. Zatímco mandátu poslance se vzdávat nehodlá, post ve vedení Rozpočtového výboru sněmovny je ochoten opustit bez průtahů.

Zatímco ale nabízí ODSce vstřícné kroky s ohledem na fakt, že stranu, s níž spojil 20 let života, opustil sám, ohledně Kubova jmenování mlčet zjevně nehodlá. Je prý jediným politikem, který se Kubovi a lidem s ním spojeným dokázal vysmeknout ze smrtícího objetí. A je si podle svých slov takřka jist, že Nečasovi se totéž jen tak nepodaří.

Psali jsme:
Je to jen introvertní kluk, žádný korupčník, brání Kocourka Langer
Sledujeme téma Korupce
SLEDUJEME kauzu: Zbohatnutí Kocourkovy matky

Kuba prý Nečase neohrozí

"Připouštím, že krátkodobé výnosy tohoto rozhodnutí mohou být pro Petra Nečase zajímavé, ale poměr mezi výnosy a náklady bude celkově pro Nečase fatální prohrou. Martin Kuba se s ním, až se mu postaví do cesty, nebude mazat ani minutu, a podřízne ho stejně, jako podřízl Beneše, Zajíčka, Thomu, Průšu, Vondryse a další. Já jsem jediný, kdo se mu vysmekl," uvedl Martin Doktor.

Podle oslovených politologů ale zas tak velké nebezpečí Nečasovi ze strany Kuby nehrozí. Stojí za ním vlivní lidé ovládající jihočeskou ODS, díky čemuž si premiér pojistil dominantní postavení ve straně. Ovšem za strašlivou cenu, kterou zaplatí celá ODS možná už v krajských volbách.

"Je důležité si uvědomit, že to asi nebude Kuba, kdo bude o případném postupu proti Nečasovi rozhodovat. Záleží na tom, jak moc by to bylo v zájmu kmotrů. Zatím to asi tak nebude, Nečas se účastní boje mezi frakcemi v ODS a nyní se opřel o jihočeskou mafii," konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek. Nečas má podle něj oprávněné obavy z dalšího stranického sjezdu a nejen z něj. Blíží se totiž krajské volby, které podle všeho neskončí pro ODS dobře.

Další názory politologů k aktuálním tématům ZDE

Hrozí další odchody z ODS?

Kuba je podle Mlejnka vnímán reformní částí ODS velmi negativně a Michal Doktor tak nemusí být jediným zákonodárcem, který opustí stranu i poslanecký klub. Kubovo jmenování do funkce ministra průmyslu a obchodu znamená pro Nečasovy mizející příznivce konec šancí vyčistit ODS právě od vlivu tzv. kmotrů. "Doktor je typický příklad. A není jediný, kdo s Nečasovým záměrem stranu očistit spojil svou politickou kariéru. Všichni ti lidé nyní ví, že za nimi a jejich úsilí o novou ODS už nikdo nestojí. Oni už nepůjdou proti kmotrům, protože se bojí, že je Nečas podrazí stejně jako Doktora," tvrdí Mlejnek s tím, že ODSce může prořídnout i členská základna.

Také Rudolf Kučera zastává názor, že Nečasovi díky jeho způsobu obsazení volného postu po Martinu Kocourkovi již nikdo po krku nepůjde, neboť k tomu ztratil důvod. "Každý, kdo Doktorovu práci sleduje delší dobu, ví naprosto jasně, že právě on se měl stát ministrem průmyslu a obchodu. Když místo něj dáte člověka, o kterém se od prvního dne po oznámení jména říká, že je součástí nefalšované jihočeské mafie, je to opravdu velká chyba," řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Psali jsme:
Nenápadný Nečas? Kdepak. Roste tu asi Capo di Tutti Capi, varuje Koskuba

Strach prý Nečasovi brání racionálně uvažovat

Na premiérově rozhodnutí je podle Kučery jasně viděl, že definitivně vzdal reformy, o kterých už nyní ví, že je nedokáže dokončit. Začal prý čistě pragmaticky sledovat dvě linie-přežití vlády po co nejdelší dobu a vnitrostranickou politiku ODS. Pokud se podle Kučery bude měnit složení ministrů za ODS, bude opět pravděpodobně vybrán někdo, kdo reprezentuje silnou frakci uvnitř strany. "Po krajských volbách opět přijdou hlasy vyzývající Nečase k odstoupení, on se na to systematicky připravuje," shoduje se politolog se svým kolegou.

Dalším důležitým aspektem jmenování Kuby ministrem průmyslu je pak podle Kučery odklon Nečase od lidí, kteří mu pomohli ustát pokus o jeho odstranění těsně po volbách 2010. "Cítí, že jeho tehdejší spojenci už nemají takovou sílu jako v době, kdy ODS volala po vnitřní očistě. Očekával také podporu při svém boji o policejního prezidenta a s tím související vládní krizi. Místo toho mu lidé jeho razantní postup rozmlouvali," vysvětluje si premiérův neočekávaný krok Kučera. Nečasovu politiku bude podle něj čím dál víc ovlivňovat pocit ohrožení ze všech stran. "V takové situaci už nemá politik prostor pro racionální myšlení. Což je rozhodně špatná kombinace se strachem z volební porážky v roce 2012," uzavírá Kučera.

Psali jsme:
Ministr Kuba: Lidé jako pan Doktor mají na hlavách víc másla než ti, které za kmotry označují
Doktor tepe Nečase: Skončíš špatně. Kuba tě podřízne

SLEDUJEME SPOR Kuba versus Doktor

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…