Tajemné řeči kolem Jandáka. Možná půjde ze sněmovny

18.11.2011 21:26

To jsou změny v tom malém politickém rybníčku. Poslanci se občas přesunují do Senátu. To byl případ třeba sociálního demokrata Zdeňka Škromacha, teď by ho mohl následovat jeho kamarád Vítězslav Jandák. Českobudějovická ČSSD zvažuje, že by ho příští rok nominovala do boje o Senát, on sám však o ničem neví.

Tajemné řeči kolem Jandáka. Možná půjde ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Stávající senátor za Českobudějovicko Jiří Pospíšil (ODS) už kandidovat nechce a tak vyvstává otázka, kdo by ho mohl nahradit. Není tajemstvím, že ČSSD a TOP 09 by rádi křeslo v Senátu ODS přebrali. Nastane tedy nejspíš tvrdý boj.

Sociální demokracie proto zvažuje, že by nominovala silnou osobnost, kterou Jandák skutečně je. Větší ČSSD v kraji kromě hejtmana Jiřího Zimoly zřejmě nemá. Jenže Jandák je "nabídkou" poměrně hodně zaskočen.

"Ale to jsou mi věci, že o tom nic nevím. Ona tedy bývá slušnost se třeba nejdřív zeptat, je to takové trochu o mne beze mne," řekl pro ParlamentniListy.cz s úsměvem a v dobrém Jandák, ale možnou nabídku nezavrhl.

Související: Jandák se zastal Bátory: Kníže je svatý, i když říká blbiny

"Tak pokud by mi tu nabídku někdo oficiálně dal, přiznám se, že bych o ní přemýšlel. Tím neříkám, že bych ji přijal. Anebo nepřijal, to skutečně nevím. Já jsem o tom neuvažoval. Na druhé straně děkuji předsednictvu ČSSD v Budějovicích za důvěru a budu čekat, co přijde," uvedl Jandák.

Jandák zatím úspěšně působí jako poslanec za Jihočeský kraj - Jindřichohradecký obvod a na nedostatek práce si nestěžuje. "Jsem pravidelně ve sněmovně, pravidelně mám poslanecké hodiny a navštěvují mne lidé nejrůznějšího věku, ras, povolání i politické příslušnosti či náklonnosti. Od těch nejobyčejnějších, po ty největší podnikatele - jsem tu pro všechny, protože politika je služba lidem, a tak ji taky beru," řekl dávný ministr kultury, herec a poslanec.

"Žádné rozhodnutí zatím v tom, co se týče nominace do Senátu, nepadlo, ale nemohu vyloučit, náš kandidát nebude přímo z Českých Budějovic," nechal se slyšet předseda okresního výkonného výboru ČSSD, bývalý tajemník hejtmana a zároveň dnes náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Dva na sobě nezávislé zdroje ze špičky budějovické ČSSD ParlamentnímListům.cz potvrdily, že o navržení Jandáka se vážně uvažuje.

Související: Hejtmanův muž žádal o manipulaci dotací, ukázala nahrávka

Tím nepřímo naznačil, že by kandidátem mohl být právě Jandák. I když nebydlí na Českobudějovicku, žije trvale v jižních Čechách, u Chlumu u Třeboně.

Proti němu by se ovšem mohli postavit silní soupeři. Za ODS to může klidně být, a už se o něm spekuluje, bývalý hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník a TOP 09 zřejmě vyšle herce, ředitele Jihočeského divadla a také radního Českých Budějovic Jiřího Šestáka.

"Pokud budu navržen, do kandidatury půjdu," podotkl Šesták, jehož by nejspíš podpořilo i sdružení Starostové a nezávislí.

Kdyby ale karty nahrály jeho "kolegovi" z herecké branže Jandákovi, s nímž mimochodem zachraňoval kontroverzní otáčivé hlediště v Českém Krumlově, stal by se exministr kultury dalším v řadě "přeběhlíků" ze Sněmovny do Senátu.

Paroubek: Škromach vyfasoval auto a objíždí jen zabíjačky

Nedávno to byl třeba poslanec Zdeněk Škromach. Ten se dokonce stal i místopředsedou horní komory Parlamentu ČR a získal i služební auto s řidičem. Jeho dnes již bývalý stranický šéf Jiří Paroubek na něm nenechal nit suchou, když prohlásil, že Škromach se stal místopředsedou Senátu, vyfasoval auto s řidičem a jeho jedinou činností je objíždění vesnických zabijaček, hlavně na Moravě, což je prý na jeho postavě i dostatečně znatelné.

Samotný Škromach, kdysi ministr práce a sociálních věcí, se tomu jen směje.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…