Dobeš představil tři varianty splácení školného

18.11.2011 20:28

Plán na placení školného na vysokých školách nabývá reálných kontur. Ministerstvo školství Josefa Dobeše (VV) představilo tři varianty jeho splácení. Absolventi školné buď zaplatí v době, kdy budou pobírat nadprůměrnou mzdu, nebo hned po ukončení školy. V takovém případě si budou moci zvolit, zda dluh splatí odvodem určitého procenta ze mzdy, nebo zda si stanoví splátkový kalendář.

Dobeš představil tři varianty splácení školného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zmíněné varianty ministerstvo připravilo v rámci návrhu zákona o finanční pomoci studentům, který by ještě v letošním roce měla projednat vláda.
První varianta je pevně spjatá s výší současného příjmu absolventa. Ten by peníze platil pouze v případě, že by jeho mzda přesahovala výši průměrného platu. V opačném případě by absolvent mohl splácení odložit.


Druhá možnost počítá se splácením hned po ukončení školy, s tím, že by absolvent školám měsíčně splácel pevně stanoveným procentem svého platu. V třetím případě by se vysokoškolák mohl se školou domluvit na splátkovém kalendáři. Splátky by si přitom mohl rozpočítat na 5, 10 nebo 15 let. Placení přitom bude moci přerušit v případě ztráty zaměstnání, odchodu na mateřskou dovolenou, či v dobách, kdy bude pobírat mzdu nižší, než je dvojnásobek minimální mzdy. V takovém případě bude splácet pouze úroky.

Stavební spoření se hodí... na školu

Podle návrhu zákona o vysokých školách, který ministerstvo připravuje, by peníze od studentů měly téct přímo na univerzity. Student, který si nebude moci dovolit peníze platit, si bude moci vzít půjčku, kterou i s úroky splatí až po absolvování školy.

Studenti by si na financování svého vzdělávání mohli vypomoci i stavebním spořením, aniž by museli vracet státní podporu. "Stavební spoření má v současné době uzavřeno přes pět milionů účastníků, to znamená, že tyto soukromé zdroje jako reálná možnost financování školného a nákladů studia existují již v současnosti,"uvedlo podle ČTK ministerstvo školství.

Nový zákon změní i kritéria pro status studenta. Zatímco dnes mohou studentské výhody čerpat pouze studenti do 26 let, nově by jich mohl využívat každý, kdo začal studovat na vysoké škole před 30. rokem svého života a své studium nijak neprodlužuje.
Osud značně nejistý

Ministerstvo školství plánuje školné zavést v akademickém roce 2013/2014. Poplatek by neměl přesahovat výši 10 tisíc korun za semestr. Je ovšem velmi pravděpodobné, že projekt bude mít jen velmi krátkou životnost. Opoziční ČSSD totiž avizuje, že pokud se dostane k moci, školné zruší, neboť jej považuje za asociální.

Čtěte také:

Půjčku za školné by mohl platit zaměstnavatel, míní ministr Dobeš 

Zástupci vysokých škol odmítají školné. Studenti ho prý nedokáží splatit 

Stínový ministr: Školné zrušíme, Dobeši. Vzdělání není o peněžence 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…