V Brně proběhne sjezd ČLK. Za lékaři přijede i Heger

19.11.2011 7:12

Reforma zdravotnictví bude hlavním bodem dvoudenního sjezdu České lékařské komory (ČLK), který začne v sobotu v Brně. Sejdou se na něm zástupci 46.000 lékařů z celé republiky. Stavovská organizace má výhrady k reformním zákonům i ke spolupráci ministra Leoše Hegera (TOP 09) s lékaři. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka neplní ministr závazky memoranda, které podepsal v únoru s lékařskými odbory o spolupráci lékařů na reformách.

V Brně proběhne sjezd ČLK. Za lékaři přijede i Heger

Se změnami, které Heger navrhl nebo už prosadil, stavovská organizace nesouhlasí. Nejsou prý ve prospěch lékařů ani pacientů. Ministr vidí překážku ve spolupráci naopak na straně komory. Na sjezd byl pozván a účast potvrdil. Diskuse s ním je naplánována na sobotní odpoledne, informuje agentura ČTK.

Heger moc mluví a málo jedná

Podle Kubka dokáže Heger jako zdatný politik úspěšně propojit reformní rétoriku s nulovými činy. Změnu poplatku za den v nemocnici z 60 na 100 korun od prosince nebo to, že pacienti nebudou od ledna platit 30 korun za položku, ale za celý recept, nepovažuje Kubek za reformu. Důležitý reformní krok, jakým je rozdělení péče na standardní a nadstandardní a nastavení mechanismu, který by toto rozdělení umožnil, ministr neprovedl.

Delegáti XXV. sjezdu ČLK vyslechnou zprávu o činnosti komory, zprávu revizní komise či zprávu o hospodaření za rok 2010 a zprávu auditora. Řešit budou výši členských příspěvků a plány investic pro příští rok či úhrady zdravotní péče v příštím roce. Na programu budou také novely stavovských předpisů a kritická analýza reformních zákonů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…