Disidentka Chramostová: Země je vážně nemocná a lidé jsou agresivní

19.11.2011 21:23

Vlasta Chramostová, která za komunistické diktatury podepsala Chartu 77, oslavila 85. narozeniny a zavzpomínala i na léta, kdy žila disidentský život.

Disidentka Chramostová: Země je vážně nemocná a lidé jsou agresivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě

Život Vlasty Chramostové se dá rozdělit na tři životní etapy. První etapa je divadelní, která začala v jejích patnácti letech a skončila v jejích dvaačtyřiceti. Poté následoval život disidentský, který trval dvacet let. Od svých třiašedesáti let, které oslavila 17. listopadu 1989, zažívala čas návratů.

"Znovu jsem se vrátila k profesi, k divadlu, i když jsem ten nástup do něj chvíli odkládala. Měla jsem strach, říkala jsem si, jestli to vůbec po takové pauze můžu udělat," uvedla Vlasta Chramostová rozhovoru pro Deník. 

Již nic neplánuji

Na otázku, jaké má plány do budoucnosti a bere své pětaosmdesáté narozeniny, odpověděla, že už nic neplánuje. "Moji vrstevníci, jak říkám pamětníci mého herectví i ženství, jsou pod kytkami. Ještě má možná smysl napsat knihu, ale jinak nevím. Protože tento svět není pro staré. A já se cítím být člověkem dvacátého století. Nikdy by mě nebylo napadlo, že se 21. století dožiju, a už vůbec ne, že v něm budou náboženské války a piráti jako ve středověku. Z vyhlídkové věže těch svých let najednou vidím, jak se všechno opakuje, jak jsou lidi pořád stejní. A momentálně i hodně agresivní. Naše společnost je nemocná, bohužel," vyjádřila se Chramostová.

Vše, co se dělo kolem 17. listopadu, čtěte ZDE

O dnešních lidech si myslí, že morální hodnoty lidem už nic neříkají. Ale stejně, jako každá generace rodí talenty, tak se v ní zase najdou i ti, kteří vezmou rozum do hrsti a budou dělat věci, jak se mají. "Například T. G. Masaryk říkal, že demokracie je nespravedlnost, ale nejsnesitelnější ze všech možností. A že svoboda není nevázanost. To jsou výroky, které jsou podle mého názoru strašně důležité. Měli bychom se k nim ubírat, protože národy přece žijí myšlenkami, ze kterých vznikly".

Vlasta Chramostová zavzpomínala, jak to bylo 17. listopadu 1989. " Bydlíme za Muzeem, tedy kousek od Václaváku nebo od rozhlasu na Vinohradské. Tehdy nám zabouchali na dveře a volali - Chamostová, Milota, nástup!"

Prezident Václav Havel jí v roce 1998 udělil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. V těchto letech obdržela, jako čestná členka Masarykova demokratického hnutí, rovněž Čestnou medaili T.G.Masaryka, za věrnost jeho odkazu.

Další související články:
Ten Klaus je mimo, smějí se komunisté. Prezident nevěřil, že je lidé chtějí zpátky
Marxista: Češi chtěli svobodu, ne kapitalismus. Pravičák Tomský: Myslí jako Lenin
Peake: Máme se lépe než tehdy, to ať dnes zazní. Odpověděl jí Václavák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kri

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…