Nechci, aby byly Události pesimistickým věstníkem, přeje si Šámal

19.11.2011 20:49

Novým výkonným ředitelem zpravodajského kanálu ČT24 se stal Zdeněk Šámal. Jeho úkolem je mimo jiné zvednout sledovanost Událostí. Už nechce přesouvat Večerníček, ale nejspíš upraví počet moderátorů a změní přístup redaktorů k natáčení příspěvků a reportáží. Dodal, že nechce, aby z Událostí byl pesimistický věstník. Šámal to řekl v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Nechci, aby byly Události pesimistickým věstníkem, přeje si Šámal

Šámal chápe, že jsou z něho zaměstnanci nervózní, ale dodává, že se s mnohými zná. Ti mohou potvrdit, že není „žádný bezdůvodný řezník". Přesto rozvířil debat ohledně přesunu pořadu Večerníček na druhý program České televize. Zdůvodňoval to poklesem sledovanosti, který se prý přenáší i na hlavní zpravodajský pořad Události.

Sledujeme téma Česká televize

Zlepšit sledovanost bude muset také Milan Fridrich

„Teď už jako insider můžu říct, že větší propad ve sledovanosti nastává během těch pěti minut po skončení večerníčku a před Událostmi. Jaké to bude mít řešení, to má v rukou Milan Fridrich (programový ředitel), který ho představí veřejnosti v souvislosti s novým programovým schématem," řekl Šámal v deníku MF Dnes.

Události na ČT1 prý sleduje 600 až 700 tisíc diváků, na ČT24 je sleduje 100 až 150 tisíc. Šámal by si přál, aby „to šlo v příštím půl roce tak strmě nahou, jak strmě to v posledním roce padalo".

Z Událostí se nesmí stát rozhlas s muži v šedých oblecích

Vysvětlení je podle něj řada, ale s jeho návratem se prý také kameramani a reportéři vrátí ke kořenům. „Když jsem byl mladým redaktorem, někdy kolem roku 1992, tak tu byla jedna z prvních misí BBC a ti na adresu České televize řekli, že je to rozhlas o mužích v šedých oblecích. Na tu větu si vzpomenu, když vidím naše reportáže s muži v šedých oblecích, které zpestříme tím, že tam švenkujeme kamerou po fasádách a cedulích s názvem instituce. To prostě není ono," vysvětluje Šámal v MfD.

Události chce změnit tak, aby se tam vyskytovalo více pozitivních zpráv. „Nechci prostě denně produkovat 33 minut Událostí, po jejichž zhlédnutí budu mít náladu si to takzvaně hodit. To není můj život. Byl bych nerad, aby Události byly pesimistickým věstníkem. Chci tam i reportáže, kde se prostě dovím nějaká fakta, nějaké poučení," přál by si Šámal.

Jestli budou reportéři zlobit, tak půjdou zametat

Ohledně diskutovaného rozdělení reportérů na barvy podle jejich schopností Šámal tvrdí: „Reportáže v Událostech mají chystat lidé, kteří jsou schopni vést i mladší kolegy, aby jim pomáhali a sami cítili, že mohou časem postoupit výš. Takhle je to celé myšleno."

Na Kavčích horách dokonce koloval vtip, že úplně nejhorší dostanou oranžové vesty. „To jsem řekl z legrace: že kdo mě bude zlobit, půjde zametat," dodal Šámal v MfD.

Na kanále ČT24 hodlá Šámal omezit počet moderátorských tváří. Dnes tam prý moderuje 75 lidí, kteří se různě střídají a zároveň pracují i jako reportéři. Nejspíš tedy dojde i ke zrušení některých magazínů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…