Heger se na sjezdu ČLK snažil obměkčit lékaře v otázce jejich platů

20.11.2011 6:39

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přijel v sobotu na sjezd delegátů České lékařské komory (ČLK). Znovu popisoval své plány na finanční reformu zdravotnictví. Zopakoval, že platy lékařů stoupnou na 10 procent slíbených v únorovém memorandu, pokud nedojde k prohloubení krize. Informuje server čt24.cz.

Heger se na sjezdu ČLK snažil obměkčit lékaře v otázce jejich platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Heger chce lékařům přidat jen šest procent od 1. ledna 2012. Původní dohoda v memorandu prý byla podmíněna úspěšnými reformními kroky, které doposud nenastaly. Ministerstvo zdravotnictví tedy bude muset ušetřit dalších 9 miliard a 300 milionů korun.

Ministr vystoupil se svým projevem odpoledne v 16:00. Předtím jej lékaři na sjezdu hlavně kritizovali, informuje server čt24.cz. "Z desetiprocentního zvýšení platů v roce 2012 se pan ministr vykrucuje," prohlásil prezident ČLK Milan Kubek během zprávy o hodnocení činnosti komory za uplynulý rok.

Engel slíbil, že doktoři zatím zůstávají. Vláda by ale měla plnit sliby

Šéf lékařských odborů Martin Engel ČTK na sjezdu řekl, že odboráři budou při prosazování svých platových požadavků v listopadu pokračovat v "měkčí" happeningové kampani "Zůstáváme, splňte sliby". V prosinci chtějí analýzu toho, jestli jejich kampaň má smysl, potom by rozhodovali o případných dalších, tvrdších akcích. Engel ale dodal, že odboráři chtějí, aby i pacienti měli "klidné Vánoce" po obdobích nejistoty, která v uplynulých měsících a letech panovala ohledně zdravotní péče v Česku.

Více o sjezdu ČLK: Kubek na sjezdu nadává na Hegera. Kvůli platům

Kubek v sobotu lékařům připomněl, že memorandum o platech je "závazek právně nevymahatelný". "(Dohoda) bude plněna pouze tehdy, pokud si ji síla vynutí, pokud budou lékaři ochotni za svá práva bojovat," míní. Podle Kubka přitom plnění této fáze memoranda bude pro lékaře signálem, jak hodlá vláda plnit cíle dohody, která požaduje pro lékaře do roku 2013 až trojnásobek průměrné mzdy v zemi.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …