Konec korupce. Legálně si zaplatíte porodníka, plánuje Heger

20.11.2011 10:19

Od dubna příštího roku si ženy budou moci legálně zvolit a zaplatit porodníka. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tak chce zlegalizovat dosavadní běžnou praxi. Pacienti si ale budou moci zaplatit i špičkového chirurga nebo ortopeda. Uvedla to ČT.

Konec korupce. Legálně si zaplatíte porodníka, plánuje Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Peníze porodníkům jsou i dnes zcela běžné. Na některých internetových diskusích si ženy dokonce radí, jak a kolik za porod platí. "Ví o tom celá společnost, samozřejmě, ve zdravotnictví se to děje a je to strašně moc špatná věc, která nás mrzí," řekl České televizi mluvčí VZP Jiří Rod. Nikdo praxi nikdy neohlásil na policii ani zdravotním pojišťovnám.

Začneme u porodníků, tam je uplácení nejpopulárnější

Lidé platí úplatky za jistotu, že u porodu bude jejich lékař, kterému věří. Teď by to mělo jít legálně. Pacienti by si mohli vybrat porodníka nebo chirurga, ale také ortopeda nebo očaře. Ministr zdravotnictví chce ale začít u porodníků, protože „to je nejpopulárnější". A podporuje ho v tom celá koalice.

"Možnost připlatit si jako nadstandard za výběr konkrétního lékaře je věcí, která je velmi pozitivní a zabrání korupci a klientelismu ve zdravotnictví," řekl čt24.cz poslanec ODS a předseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný.

Porodníci a gynekologové přivítají legalizaci poplatků za výběr lékaře, považují to za jednoznačně protikorupční opatření. Údajně jim nevadí, že zatím není jasné, jak velká část z poplatku připadne nemocnici a kolik jim nakonec zůstane. "Určitě minimálně větší část by měl dostat porodník, který nese jakési riziko," myslí si soukromý gynekolog Jaroslav Imrych.

Nemocnice si určí vlastní ceny nadstandardu. Poplatky ale budou nižší než dnešní úplatky

Heger navrhuje, aby si každá nemocnice určovala svoje vlastní ceny. Poplatky by se tak mohly výrazně lišit mezi jednotlivými nemocnicemi. Pokud by se zlegalizovaly peníze, které dnes někteří lékaři dostávají, pacienti by za výběr porodníka platili od 5 do 15 tisíc korun.

Výběr chirurga při operaci kýly nebo žlučníku by mohl stát od 5 do 10 tisíc, výměna kyčelního kloubu u špičkového ortopeda by se mohla pohybovat v rozsahu 10 až 15 tisíc korun.

"Necháme to na tržních cenách a včas zasáhneme, pokud by se to začalo někde zvrhávat," uvedl Heger na čt24.cz. Oficiální poplatky by ovšem měly být nižší, než je dnes běžné na černém trhu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …