Pardubičáci mají smůlu. Splynou s Hradcem do metropole

20.11.2011 13:23

Hradec Králové a Pardubice by se měly do roku 2050 stát metropolí. Alespoň takhle si to představují architekti Tomáš Vymetálek a Patrik Kotas, kteří připravili budoucí územní plán města.

Pardubičáci mají smůlu. Splynou s Hradcem do metropole
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Jejich představa budoucnosti nové metropole je ulevit tranzitní dopravě, široké bulváry, mezinárodní letiště, ale třeba i srůstání s okolními obcemi. 

"Plánujeme rozvoj městských bulvárů, intenzivní využití železnice a také letiště, které není chápané jen jako čistě dopravní plocha," uvedl architekt Kotas pro iDnes.cz.

Autoři návrhu by také rádi viděli tramvaje a železnici ve městě. Tato doprava by měla využívat stávajících vlakových kolejí. Propojením měst a obcí vznikne metropolitní aglomerace.

Jestli všechno půjde podle plánu, celý proces návrhu územního plánu by měl skončit v polovině roku 2015. Vedoucí architektonického odboru hradecké radnice Petr Brůna si návrh chválí. Především se mu zamlouvá myšlenka zeleně ve městě a respektování životního prostředí. Autoři vnímají ceký vztah hradecko - pardubické aglomerace jako určitou protiváhu pražské aglomerace.

"Rádi bychom navázali na myšlenky Gočára o krajině pronikající do města. Jedná se o založení nových parků," vysvětlili Kotas s Vymetálkem. Svůj projekt pojmenovali Labyrint města a ráj krajiny. Stavební zákon z roku 2006 byl hlavním imulzem k pořízení nových plánů na město.

  • Pardubice: Modernizace letiště může pokračovat
  • Klimpl (ODS): Mají Pardubice koncepci?
  • Pardubice: Radnice bije na poplach. Coffee shopy tu nechceme
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: kri

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…