Lenin je věčný. Důkazy dodnes najdeme v pražském metru

21.11.2011 9:15

Výzdoba vestibulů pražského metra dodnes odkazuje na naši socialistickou minulost. Ani dvaadvacet let po revoluci z metra nezmizely nápisy o síle pracujícího lidu či vyobrazení Lenina. Čekají tyto symboly na další změnu poměrů? Pravdou spíše je, že jejich odstranění by bylo příliš drahé.

Lenin je věčný. Důkazy dodnes najdeme v pražském metru

V pražském metru mohou cestující ještě dnes „obdivovat" velikány komunistické éry a číst si provolání o moci pracujícího lidu. Přestože jsme nedávno oslavili 22 let od Sametové revoluce, připomínek komunistické nadvlády najdeme ve vestibulech pražského metra stále dost. Informuje o tom server. idnes.cz

Čeká Lenin na nový „Vítězný únor"?

Za trafikou ve stanici metra Dejvická - dříve Leninova - je skryt gigantický reliéf Leninovy hlavy. I když muž, jenž je pro stoupence komunistické myšlenky takřka modlou, hledí pouze do kabelů zadní stěny stánku na noviny, dokazuje, že je věčný. Čeká snad na nový „Vítězný únor"? To snad ani ne. Jeho odstranění by jen stálo příliš mnoho peněz a námahy, takže zůstává tam, kde je.

"Ono zbavovat se uměleckých děl ze stanic metra není vůbec jednoduché," upozorňuje Pavel Fojtík z archivu Dopravního podniku. Za prvé se na ně často vztahují autorská práva, za druhé bývají tak rozsáhlá, že by musely zmizet celé zdi, a to nikdo nezaplatí. Většinou jde totiž o různé stěnové reliéfy či mozaiky.

Ve stanici metra Hradčanská socialistické symboly dokonce nic nezakrývá. Podle Fojtíka mělo jít o jakousi vstupní bránu k Pražskému hradu a tomu také odpovídá monumentální výzdoba vestibulu. Tak je jedna ze stěn vystavěna z obkladů s gotickým erbem, druhá pak se socialistickým státním znakem, a dokonce s nápisem "Veškerá moc v ČSSR patří pracujícímu lidu".  To však stále není všechno. Ve stanici Nádraží Holešovice dodnes shlíží na cestující Julius Fučík.

Související:

Marxista: Češi chtěli svobodu, ne kapitalismus. Pravičák Tomský: Myslí jako Lenin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …