Kartel v armádním tendru bude řešit Krajský soud v Brně

21.11.2011 10:56

Tři z pěti firem, které letos v létě dostaly od antimonopolního úřadu pokutu 4,9 milionu korun za kartel v zakázce Vojenské ubytovací a stavební správy Litoměřice podaly proti pravomocnému rozhodnutí ÚOHS žalobu. ČTK to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Firmy podle ÚOHS koordinovaly své nabídky v tendru z roku 2006 na provozování ubytoven.

Kartel v armádním tendru bude řešit Krajský soud v Brně

Podle Sedláčkové žalobu podala společnost Prominecon group, která od ÚOHS dostala největší pokutu 3,679 milionu korun, dále HOKRA Spedition, která má zaplatit přes půl milionu a Inzet, s.r.o. "Řízení je zatím na svém počátku," dodala bez bližších podrobností Sedláčková. 

Kartel prozradily e-maily

Výběrové řízení, jehož okolnosti ÚOHS šetřil, se konalo na podzim 2006. Zadavatel nejdříve zúžil losem počet uchazečů z 12 na pět, a ty pak vyzval k podání nabídky. Vítězná nabídka společnosti HOKRA Spedition, která byla podle ÚOHS organizátorem kartelu, byla jen o 15.000 až 30.000 Kč nižší než ostatní. Firmy z kartelu údajně usvědčila emailová korespondence.

Organizátor kartelu například rozesílal částečně vyplněné formuláře obsahující jak nabídkové ceny pro jednotlivé ubytovny, tak ceny celkové. Ceny, které se posléze objevily v nabídkách uchazečů, přesně odpovídaly částkám, jež byly uvedeny v těchto formulářích. Firmy se podle předchozích vyjádření ÚOHS snažily svou spolupráci utajit. Své tiskoviny formátovaly podle individuálních zvyklostí jednotlivých uchazečů, dále organizátor kartelu upozorňoval ostatní, aby nepoužívali stejnou barvu papíru.

Antimonopolní úřad se případem začal zabývat na základě upozornění a několika důkazů, které mu předala policie. Při stanovení výše pokut vycházel z obratu jednotlivých společností. Nejvyšší pokutu dostala společnost Prominecon Group. Dalšími účastníky kartelu byly firmy HOKRA Spedition, Inzet, Natural mystic a CBK Shift.

Související:

Armádní expert Štefec strkal nos do drahých armádních zakázek. Musel odejít

Armádní tendry zlomily první vaz. Padla podmínka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …