Soud nerozhodl o autorských právech k pomníku dětí v Lidicích

21.11.2011 12:58

Sochař Jiří Hampl dnes před krajským soudem vypovídal kvůli sporu o autorská práva, který vede s Památníkem Lidice. Sochař si stěžuje na to, že památník neuznává jeho spoluautorství na pomníku lidickým dětem, přestože na něm pracoval se svojí ženou Marií Uchytilovou. U soudu uvedl, že idea vzniku sousoší patří jeho manželce. Tvrdí však, že Uchytilová při vzniku díla pracovala zejména na tvorbě obličejů soch lidických dětí. On prý pomáhal tvořit postavy a podílel se údajně na kompozici sousoší.

Soud nerozhodl o autorských právech k pomníku dětí v Lidicích

Začátek sporu se datuje do roku 2008, kdy památník vedený ředitelem Miloušem Červenclem nechal bez jeho svolení vyměnit informační desku, na které už není uveden jako spoluautor. Hampl tvrdí, že neexistuje žádný důkaz, který by popíral jeho podíl na vzniku sousoší. Po smrti Uchytilové v roce 1989 podle něj bylo hotovo 78 z celkového počtu 82 soch. Dvě sochy prý Hampl musel lehce upravit a zbývající dvě údajně dodělával významnějším způsobem.

Další spor, tentokrát o sto tisíc

Sochař také před soudem prohlásil, že jim práce na sousoší "zkazila život", jelikož kromě toho museli dělat další zakázky, které by je uživily. Soudce Vojtěch Cepl četl některé části novinových článků, které se vzniku sousoší věnovaly. Vzhledem k tomu, že obě strany sporu chtějí vyslechnout ještě pět svědků, bylo hlavní líčení odročeno na 12. prosince.

Hampl se také chce s lidickým památníkem v jiném sporu soudit o 100.000 korun kvůli nedávnému vytvoření repliky sochy dívky, kterou z památníku na konci loňského roku ukradl neznámý zloděj. Památník totiž později o vytvoření kopie nepožádal Hampla, ale slévače Oldřicha Hejtmánka. "To udělali partyzánským způsobem, aniž by mi o tom řekli," řekl k tomu dříve ČTK Hampl.

Autorkou sousoší Památník dětským obětem války je sochařka Marie Uchytilová, která na něm spolupracovala až do své nenadálé smrti s manželem Jiřím Hamplem. Své životní dílo umístěné v Lidicích však nikdy nespatřila - prvních 30 soch bylo instalováno až v roce 1995, posledních sedm o pět let později.

Přežilo jen 160 obyvatel Lidic

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je srovnali se zemí v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Foto: Jan Groh

Související:

Spoluautorovi památníku nadávají do hyen a parazitů. Lidice skončí u soudu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…