Klaus kritizuje rostoucí počet soudců. Dnes jmenoval dalších dvacet

21.11.2011 13:57

Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval dvacet nových soudců. Zopakoval přitom, že soudcovský sbor by se neměl dále příliš rozšiřovat. Ministerstvo spravedlnosti uvažuje o tom, že by ještě letos mohlo prezidentovi ke jmenování malou skupinu soudců navrhnout.

Klaus kritizuje rostoucí počet soudců. Dnes jmenoval dalších dvacet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident novým soudcům po slavnostním jmenování a složení slibu popřál, aby v nové funkci obstáli. "Všímal jsem si toho, že jste první skupina soudců, kteří při tomto jmenování slovo 'slibuji' řeknou rozhodně a rezolutně," poznamenal. Vnímá to prý tak, že si dvacítka nových soudců je vědoma mimořádné odpovědnosti této funkce a bude brát svou práci velmi vážně.

V Česku působí asi tři tisícovky soudců

"Doufám, že je to poslední letošní skupina, nebo budete ještě dávat nějaké další návrhy?" obrátil se Klaus před novými soudci na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Ten mu odpověděl, že se chystá ke jmenování navrhnout ještě malou skupinu soudců, záležet ale bude na rozhodnutí prezidenta. "Dobře, dobře, tak to se ještě domluvíme," reagoval Klaus. Doufá prý, že vláda nebude soudcovský sbor příliš "nafukovat" a důvodem jmenování bude jen přirozená obměna soudcovského stavu.

Klaus rostoucí počet soudců dlouhodobě kritizuje. Rozhodnutí jmenovat soudce náleží právě hlavě státu. Při jmenování 18 nových soudců v červenci Klaus zdůraznil, že tabulky určující počty soudců jsou téměř naplněny a jejich počet by se proto neměl dále zvyšovat. Ministrovi spravedlnosti tehdy vzkázal, že by se na něj neměl rychle obracet se seznamem dalších kandidátů na místo soudce.

Pospíšil letos v lednu při debatě s poslanci uvedl, že nyní je v ČR zhruba 3000 soudců. Česko je podle něj v jiné situaci než v minulosti, kdy bylo cílem naplnit volná soudcovská místa a prezident jmenoval až kolem stovky soudců ročně. Pro udržení nynějšího počtu bude nutné jmenovat 30 až 40 soudců ročně, uvedl v lednu Pospíšil. Podobně jako Klaus zdůraznil, že není potřeba urychleně vybírat nové adepty, ale je třeba se spíše zaměřit na kvalitu nových soudců.

Související:

Klaus si postěžoval nad rostoucím počtem profesorů a soudců

Klaus jmenoval 38 nových soudců. Byla mezi nimi poslankyně Šedivá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…