Vnitro podvedlo vládu, míní Štětina. Pracuje prý s účelovými posudky

21.11.2011 14:25

Úředníci ministerstva vnitra podle místopředsedy senátorů TOP 09 Jaromíra Štětiny podvedli vládu, když nepřipravili návrh na pozastavení činnosti KSČM a použili k tomu "účelově vybrané experty". Štětina to uvedl v prohlášení, které dnes poskytl ČTK. Doporučil vládě, aby využila návrh, který připravila pod jeho vedením senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM.

Vnitro podvedlo vládu, míní Štětina. Pracuje prý s účelovými posudky

Závěry ministerstva v neděli odmítl také ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), podle něhož vnitro místo návrhu nechalo zpracovat další analýzy. "Není možné, aby subalterní ministerští úředníci nahrazovali svým rozhodnutím nezávislý soud. Ten ať si své experty zvolí sám," uvedl Štětina. Podle něj i Vondry vnitro nesplnilo úkol, podle něhož mělo návrh vypracovat do konce října. "Podvedli svého ministra (Jana Kubiceho) a vládu," dodal Štětina.

Komunisté ne dodnes nezřekli násílí, míní senátoři

Vnitro podle materiálů, které má ve středu projednat vláda, nezískalo ani s pomocí expertů a zpravodajců dostatek závažných materiálů k tomu, aby připravilo návrh na pozastavení činnosti komunistické strany. Podle dokumentů to nedoporučil žádný z posudků, o které ministerstvo požádalo čtyři právníky. Podle nich není možné činnost politické strany omezovat, pokud neohrožuje demokratický systém a práva a svobody občanů v budoucnu.

Doporučení je významově shodné se závěrem analýzy, kterou už dříve ministerstvo vládě předložilo. Podle ní KSČM nenaplnila žádný z bodů, které Nejvyšší správní soud v minulosti jmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany.

Návrh senátní komise se opírá o to, že se komunisté nezřekli marxisticko-leninské ideologie a neodmítají násilí jako prostředek k převzetí moci. To je podle návrhu v rozporu s ústavou, která počítá pouze s existencí stran "odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů". Návrh proto předpokládá pozastavení činnosti strany v čele s Vojtěchem Filipem do doby, než se distancuje od komunistické ideologie a slovo "komunistická" odstraní i ze svého názvu.

Související:

Dolejš: Štětina umí jen jedno. Točit dokola 'Zrušte komunisty'

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …