Nošení znaku Dělnické strany soud překvalifikoval na přestupek

21.11.2011 15:58

Nošení znaku zrušené Dělnické strany (DS) není trestný čin, rozhodl Okresní soud v Mostě. Předseda litvínovské organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Petr Křižanovič si už dříve odnesl za nošení znaku DS na čepici roční podmínku, soud ale v novém řízení 1. listopadu postoupil případ k řešení Městskému úřadu v Litvínově jako přestupek. Vyplývá to z rozsudku Okresního soudu v Mostě zveřejněného na webových stránkách severočeské DSSS.

Nošení znaku Dělnické strany soud překvalifikoval na přestupek

Nejvyšší správní soud (NSS) rozpustil 17. února loňského roku DS jako stranu systematicky propagující nacionální socialismus, rasismus a etnickou a sociální zášť. Podle rozhodnutí soudce Beno Eichlera není veřejné nošení symbolu DS dostatečně společensky škodlivé, aby se na něj dal vztáhnout paragraf 404 trestního zákoníku, tedy projevování sympatií k hnutím směřujícím k potlačení práv a svobod člověka.

Nošení symbolů DS není dost škodlivé

Křižanovič měl symbol červeného ozubeného kola s černými písmeny DS na čepici loni 5. listopadu na zastávce autobusu v litvínovské městské části Janov. Původně ho za to mostecký soud odsoudil na šest měsíců s odkladem na jeden rok. Po podání odporu bylo nařízeno nové hlavní líčení.

Križanovič se podle webu severočeské DSSS u soudu hájil také výrokem soudce NSS Vojtěcha Šimíčka, který prohlásil, že v procesu s DS nebylo rozhodnuto o zákazu jakýchkoli symbolů. Předseda strany Tomáš Vandas na webu uvedl, že rozhodnutí vnímá jako důkaz, že pravdu mají členové DSSS, když tvrdí, že logo Dělnické strany není protizákonné. "Věřím, že i ostatní podobné kauzy, ve kterých jsou naši členové a sympatizanti stíháni za trička, šály či čepice s logem DS, budou postupně vyřešeny zprošťujícím rozsudkem," komentoval rozsudek mosteckého soudu na webu severočeské DSSS. DSSS je nástupkyní zrušené DS.

Foto: dm.cz

Související:

Jediný Rom v Dělnické straně: Nejsme rasisté. Cikáni jsou ale vyžírky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…