Stehlík zaútočil: Proč se mi kvůli mým politickým ambicím vysmíváte?

21.11.2011 17:39

Podnikatel Vladimír Stehlík se pustil do ParlamentníchListů.cz. Za to, že jsme uvedli koncem října některé informace okolo aktivit, které se týkají jeho nové politické strany a také toho, jak chce bojovat s lidmi, jenž ho připravili o kladenskou Poldovku. Některé informace v článku ale nebyly podle něj pravdivé. Navíc jsme prý informovali o jeho politických aktivitách v nepříznivém světle. "Mediální útok proti zakládané politické straně je trestný čin,“ napsal v sms zprávě Stehlík naší redakci. Přitom dlouhý rozhovor vedený se Stehlíkem po telefonu si v říjnu ParlamentníListy.cz nahrávaly na diktafon.

Stehlík zaútočil: Proč se mi kvůli mým politickým ambicím vysmíváte?
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

O co jde? Dne 25. 10. ParlamentníListy.cz uvedly, že bývalý majitel Poldi Kladno Vladimír Stehlík se pouští do boje se státem. Chce, aby se kauza kladenských hutí a jeho firmy Bohemia Art po 15 letech soudních sporů vyřešila. Zatím vyzval ministerstvo spravedlnosti k náhradě škody vzniklé nesprávným úředním postupem ve výši jedné miliardy a 406 milionů korun. Také podal na správkyni konkurzní podstaty a další úředníky, kteří Poldovku poslali do konkurzu, několik trestních oznámení. I ty chce dotáhnout do konce.

Chce navíc podat žalobu i na jistý německý holding a odkoupit od něj to, co mu kdysi stát velmi levně prodal. Německá konkurence měla podle něj totiž zájem na likvidaci hutí v Česku. V roce 1993 totiž prostřednictvím firmy Bohemia Art získal Stehlík kladenské ocelárny. Zatímco ale majetek Bohemia Art měl podle něho více než čtyřmiliardovou cenu, v konkurzu byl prodán jen za 130 milionů korun.

„Zásadní roli v tom hrál exministr průmyslu Vladimír Dlouhý," podotkl k tomu v říjnu pro ParlamentníListy.cz Stehlík. Tehdy také řekl, že svou vinu má i tehdejší premiér. Jenže s tím, že by na tom měl roli právě Václav Klaus, dnes Stehlík nesouhlasí. Nic takového podle svého mínění neřekl.

„Požaduji tiskovou omluvu Vašeho výroku, že za pád hutí může prezident republiky," napsal ParlamentnímListům.cz. Stehlík. „Václav Klaus byl mylně informován Vladimírem Dlouhým," dodal také ke jménu Klaus. (Z původního článku pak byl na jeho žádost Václav Klaus vymazán).

Více zde:

Navíc si v sms zprávě ztěžoval na to, že se mu náš web vlastně vysmíval, přesněji řečeno jsme jej našim tvrzením prý zdiskreditovali. „Mediální útok proti zakládané straně je trestný čin," zahrozil.

Stehlík totiž v říjnu ParlamentnínListům.cz prozradil, že skutečně založí politickou stranu a ponese název  Vlastenecká unie. S ní pak chce kandidovat v nejbližších řádných parlamentních volbách. "Všichni mí příznivci mají u mne dveře otevřené. Mohou se kdykoliv hlásit," poznamenal k tomu. Později ale pro jiná média prohlásil, že hodlá kandidovat i v případné přímé volby prezidenta republiky. Přiměli ho k tomu údajně bývalí zaměstnanci podniku.

Problémem je ale to, že se ParlamentníListy.cz tehdy tázaly politoložky, ale i různých osobností z politické sféry, jak by si podle nich Stehlíkova Vlastenecká unie ve volbách vedla. Nebyl to tak názor ParlamentníchListů.cz, ale názor těchto osobností. Co oni ale pro náš web vlastně uvedli?

Nemá charisma, řekla politoložka

„Moc šancí získat voliče podle mne nemá. Ta rovina hraní si s vlastenectvím a podobným diskursem, do toho prostoru už vstupuje hodně lidí. Ani si nemyslím, že osobnost toho zakladatele by se vyznačovala vysokou mírou charismatu, což je také hodně důležité," řekla pro ParlamentníListy.cz v říjnu politoložka Vladimíra Dvořáková.

Podle ní Stehlíkovo uskupení, jestli bude opravdu kandidovat, získá stěží jedno procento voličů. „Dá se ale nyní těžko odhadovat, jak by se jeho strana marketingově uvedla, ale projekt nové politické strany není vyloučen. Ovšem řadila bych ji z hlediska názvu i osobnosti, mezi marginální strany, které sotva získají jedno procento. V tomhle případě nevidím moc šancí," dodala tehdy Dvořáková.

Ekonom: Ocelářský průmysl je někde jinde

„Tohle není ani tak ekonomická otázka, jako spíš morální. Jestli je pan Stehlík přesvědčen o své nevině a chce po letech očistit své jméno, tak proč ne," zmínil před čtyřmi týdny na aktivity Stehlíka ekonom Pavel Neset z Vysoké školy obchodní.

Ocelářský průmysl je podle něj už někde jinde, než v devadesátých letech. „Ty vztahy mezi průmyslníky jsou někde jinde. Dnes se ti lidé daleko více v tomto byznysu znají, ten trh se i daleko více vykrystalizoval a ti klíčoví hráči jsou daleko více čitelnější, zatímco v devadesátých letech tomu tak nebylo. V tom je ten obrovský rozdíl," zmínil dále ekonom.

„Pokud je v tomto byznysu vaše jméno poškozeno, tak jakýkoliv kontrakt se uzavírá daleko hůř. Ti partneři se na to dívají s daleko větší nedůvěrou," poznamenal Neset a dodal, že docela chápe, že chce Vladimír Stehlík své jméno očistit a to už proto, pokud by chtěl v podobném oboru opět podnikat.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) pak přednesl přesvědčení o tom, že už se do toho velkého světa průmyslu Vladimír Stehlík těžko kdy může vrátit. Jeho politickým ambicím se jen směje.

„Stále ještě žijeme v demokracii, ať si pan Stehlík založí, co chce, pokud to bude vyhovovat všem zákonům téhle země. Voliči rozhodnou o jeho osudu. Pokud ale chce založit stranu jen kvůli očištění svého jména, tak to je cesta k neúspěchu," dodal k tomu Sobotka.

„Vaše internetová zpráva bude zveřejněna v knize, která bude vydána pod názvem Ocelové slzy paní Poldi. Nepodceňujte veřejné mínění. Jako novináři byste měli znát odkaz Ferdinanda Peroutky. Nelžete lidem," dodal v ataku na náš web Stehlík.

Na Dlouhého, Skalického a Rychetského již podal trestní oznámení

Také v sms zprávě sepsal dlouhý seznam těch, co budou nyní čelit možnému trestnímu stíhání.

„Trestní oznámení bylo podáno na: Ing. Vladimír Dlouhý, Jiří Skalický, Pavel Rychetský, Richard Salzmann, Roman Češka, Jaroslav Dušek, Karel Šnábl, Bořivoj Vágner, ing. Hort, ing. Fišer, ing. Richter, JUDr. Černý. JUDr. Zelenka, Ing. Prchal, ing. Bednář, Josef Kotouč, Stanislav Tomášek, ing. Šanda, J. Kaplanová, Barak Alon, ing. Borak, ing. Šolc. Dále jsem požádal nejvyššího státního zástupce o sestavení nezávislé komise k vyšetření kauzy SONP Kladno. Informováni: prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, ministr vnitra Jan Kubice, policejní prezident Petr Lessy, nejvyšší státní zástupce JUDr. Zeman. Trestní oznámení na JUDr. Flégla, správce konkursní podstaty JUDr. Veselá. Připravuje se trestní oznámení na JUDr. Pelikána (správce konkurzu) a na Třinecké železárny se připravuje žaloba o náhradu škody ve výši cca 4 miliardy korun. Dále se připravuje trestní oznámení a žaloba na ing. Zemka - Z group. Dále bylo podáno trestní oznámení pro podezření trestného činu zločinného spolčování," uvedl Stehlík minulou sobotu pro ParlamentníListy.cz.

Kdo je ale někdejší průmyslník Vladimír Stehlík? Továrnu Poldi Kladno koupil tři roky po revoluci, kdy koncern, který dával práci 20 tisícům lidí, byl ztrátový a pracoval na zlomek kapacity. Poldi koupil prostřednictvím firmy Bohemia Art. I se svým synem Markem byl ale v roce 1996 obviněn a to za to, že neodvedli 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Obvinění jim kladlo za vinu také to, že poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun. Další škoda za zhruba 113 milionů korun vznikla podle policie kvůli neoprávněnému vložení majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel. Oba muži kvůli tomuto obvinění byli dlouho ve vazbě.

Státní zastupitelství před pár lety přerušilo ale Stehlíkovo stíhání pro těžkou chorobu. Žalobce v minulosti poslal kauzu k soudu, jediným obviněným je v současnosti již jen bývalý ekonomický ředitel oceláren Luboš Pejpa. Stíhání Marka Stehlíka totiž bylo zastaveno pro neúčelnost. S tím ovšem nesouhlasí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který kvůli tomu před časem podal dovolání.

 Areál „Stehlíkovy Poldovky" v současné době jen pramálo připomíná hutního giganta tak, jak vypadal, když ho Stehlík vedl. Některé budovy jsou totálně zničené, další již úplně zmizely a pozemky jsou rozděleny mezi několik vlastníků. Část patří od roku 1999 německé firmě Scholz a.s. Budovy nejen chátrají, ale také je poničily požáry a části byly rozkradeny zloději kovů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…