Magistrát se otřásá. Pražská ODS si odhlasovala ukončení koalice s ČSSD

21.11.2011 17:52

Regionální rada pražské ODS, které předsedá Boris Šťastný, odhlasovala v pondělí večer návrh svého šéfa na ukončení koaliční smlouvy s ČSSD a zahájení jednání s TOP 09 o vytvoření koalice.

Magistrát se otřásá. Pražská ODS si odhlasovala ukončení koalice s ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Praha se v koalici ODS a ČSSD, kterou provází řada neshod a střetů, řítí do rozpočtové pasti v podobě drastického zadlužení a neschopnosti úspor investičních i běžných výdajů ve všech rezortech. Rád bych tímto oficiálně informoval, že jsem právě navrhl ukončení smlouvy s ČSSD na pražské radnici. Požaduji okamžité jednání o nové pražské koalici rozpočtové odpovědnosti s TOP 09. Probíhá rozprava a o návrhu nechám dnes večer hlasovat," informoval ParlamentníListy.cz jako první předseda pražské ODS Boris Šťastný v průběhu jednání rady, která mu o pár minut později jeho návrh odklepla.

Záležitostí by se měl zabývat ještě zastupitelský klub, který se podle Šťastného sejde v úterý v podvečer na pražské radnici. Primátor Bohuslav Svoboda novinářům řekl, že neočekává, že by hlasování v klubu dopadlo jinak než dnes na radě.

Podle Šťastného ODS navrhne ČSSD třicetidenní přechodnou lhůtu, během níž by se nic neměnilo. Pokud nebudou sociální demokraté souhlasit, skončí koalice už v úterý, uvedl Šťastný. Dokud nebude uzavřena nová koalice, rada města bude fungovat v současném složení.

ODS chce vyjednávat o nové koalici s TOP 09. "Uděláme vše pro to, abychom uzavřeli smlouvu s TOP 09," řekl Šťastný. Ve vyjednávacím týmu bude kromě Šťastného také primátor Svoboda a předseda zastupitelského klubu Rudolf Blažek. Občanští demokraté budou i nadále usilovat o funkci primátora, dodal Šťastný.

Podle informací ParlamentníchListů.cz by měl mít v úterý v 8.30 primátor Bohuslav Svoboda mimořádnou tiskovou konferenci. Důvod není známý.

O možné koalici ODS a TOP 09 jednal nedávno i premiér

Nikdy jsem se netajil, že dávám přednost středopravé koalici ODS a TOP 09 před koaliční spoluprací s ČSSD na pražském magistrátu. O možnosti vytvořit koaliční radu ODS a TOP 09 v Praze jsem jednal již před několika týdny s primátorem Bohuslavem Svobodou, který získal mou podporu a plnou podporu má i nadále. O tom, že na dnešní regionální radě navrhne ukončení koaliční spolupráce ODS a ČSSD na pražském magistrátu, mne předseda pražské ODS Boris Šťastný informoval. Riziko vážných rozpočtových problémů a nárůstu zadlužení hlavního města považuji za vážné argumenty, které hovoří pro zahájení jednání o rozpočtově odpovědné koalici s TOP 09. 

"To, že koalice nefunguje, je dlouhodobě patrné. TOP 09 byla vždy připravena převzít zodpovědnost," reagoval na zprávu pro ParlamentníListy.cz předseda klubu zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Že jsou vztahy v koalici už delší dobu napjaté, potvrdil také šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. Podle jeho slov by se v případě rozchodu s koaliční ODS zachovala následně i sociální demokracie stejně a pustila by se do vyjednávání s ostatními partnery včetně TOP 09 o novém uspořádání v čele pražské radnice.  


Problémy od samého zrodu koalice

Volby do zastupitelstva Prahy vyhrála na podzim loňského roku TOP 09 v čele s bývalým guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou. Do té doby tradičně vítězící ODS skončila s lídrem, přednostou z nemocnice na Královských Vinohradech, Bohuslavem Svobodou na druhém místě a ČSSD na třetím. Kdo však čekal opakování scénáře z léta, kdy ve vládě utvořila ODS s TOP 09 a VV pravicovou koalici, nesměl by podle zlých jazyků znát pražskou politiku. Voliči TOPky se tak místo primátora Tůmy tehdy dočkali už před volbami neoficiálně avizované koalice modrých a oranžových.

A nenechali si to líbit. Novému primátoru Svobodovi z ODS tak zlatý řetěz, odznak jeho úřadu, v úterý 30. listopadu notně ztěžknul na krku. Jeho volbu od počátku provázela demonstrace před budovou Magistrátu na Mariánském náměstí. To několik tisíc Pražanů pod taktovkou iniciativy Vyměňte politiky překřtilo na náměstí "Mafiánské". Demonstranti poté vnikli dovnitř a dostat většinu rozhořčeného davu ven se podařilo až díky přestávce v jednání, kdy si velká část odpůrců koalice ČSSD-ODS odskočila pro něco k snědku. Ochranka pak budovu neprodyšně uzavřela.

Související:


Proti koalici v rozporu s vůlí občanů se tehdy neozvala jen vítězná TOP 09, ale nečekaně i kandidát na primátora za ČSSD Jiří Dienstbier. Vedení pražské ČSSD na to reagovalo prohlášením, že úloha volebního lídra končí momentem, kdy se uzavřou volební místnosti. Dohoda tradičních magistrátních stran rozhořčila i vicepremiéra Karla Schwarzenberga, který Nečase osobně vyzval, aby do jednání v Praze razantně zasáhl. Proti koalici se ozval i úřadující lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Pražští sociální demokraté s výjimkou Jiřího Dienstbiera se ale vedení partaje za podpory druhého muže ČSSD Haška vzepřela.

Psali jsme: Hájek k zaseknuté Praze: Je to lynč a Havlovo absurdní drama


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, pm

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…