Otloukaní důchodci. Srovnali jsme růst mezd a penzí od roku 1989

21.11.2011 20:32

ANALÝZA Ke konci letošního září vyplácel stát zhruba 2,3 milionu starobních důchodů. Ovšem starobních penzistů i lidí pobírajících invalidní důchody a pozůstalostní důchody evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) asi 2,8 milionu. Starobní důchody pak podle statistických dat od vzniku samostatné České republiky reálně rostou. Vezmeme-li jako měřítko životní náklady důchodců, pak výše průměrných reálných důchodů se od roku 1992 zvýšila o zhruba 40 procent.

Otloukaní důchodci. Srovnali jsme růst mezd a penzí od roku 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Těžko hledat důchodce - vyjma těch prominentních - který by si pochvaloval, jak mu penze krásně roste. Naopak, zejména levice poukazuje na ožebračování seniorů. A přesto, ponoříme-li se do statistických dat, zjistíme, že důchody od vzniku samostatné České republiky reálně rostou.

Statistika věda je... 

Jak to tedy je? Vezmeme-li jako měřítko životní náklady důchodců, pak výše průměrných reálných důchodů se od roku 1992 zvýšila o zhruba 40 procent. A pokud vztáhneme důchody k indexu spotřebitelských cen, je růst důchodů ještě větší, a to o více než 60 procent v porovnání s úrovní v roce 1992.

Statistická čísla z dob, na které už lidé vzpomínají možná s nostalgií, ale sotva s přesností archivů nebo počítačových pamětí, vypovídají, že po osamostatnění České republiky bral důchodce v průměru 2734 korun.

V roce 2010 to bylo 10.093 korun, tedy čtyřikrát víc. Nicméně na to, jak z těchto dat zjistit, zda jsou na tom důchodci dnes skutečně lépe nebo hůře než v devadesátých letech, je potřeba znát druhou stranu bilance, totiž jejich výdaje.

Důchody rostou!

Míru výdajů lze určit pomocí růstu spotřebitelských cen, které se zvýšily od roku 1992 zhruba dva a půl krát. To by v praxi znamenalo, že by se důchody reálně zvýšily za osmnáct let o více než 60 procent.

Ovšem kritikové mohou oprávněně namítnout, že životní náklady rostly nerovnoměrně. Že důchodci utrácejí relativně mnohem více vzhledem k tomu, že často žijí sami a že v poměru k jejich penzím jsou větší částí náklady na bydlení, vodu, energie a jiné položky, jejichž růst byl mnohem rychlejší než růst cen potravin nebo některého spotřebního zboží.

Objektivnějším měřítkem proto mohou být životní náklady důchodců. A ty se zvýšily od roku 1992 trojnásobně. Ale i s použitím tohoto porovnání se ale reálné důchody zvedly od roku 1992 o 40 procent.

Ano rostou, ale...

A tady někde je podle Zdeňka Pernese, předsedy Rady seniorů České republiky, zakopaný pes. Je totiž třeba podotknout, že řekne-li se úroveň roku 1992, pak se nacházíme hluboko pod úrovní důchodů roku 1989. Po tomto roce se totiž reálná kupní síla důchodů značně a na dlouho propadla.

„V roce 1992 byla reálná hodnota penzí ve vztahu k roku 1989 na úrovni 79,8 procenta. Teprve v roce 2003 dosáhla hodnota průměrného starobního důchodu úrovně 100,1 procenta předlistopadových penzí," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes.

Velké téma? Dostupnost bydlení pro seniory

„Ovšem během tohoto roku a následujícího roku 2004 hodnota průměrného důchodu opět poklesla pod předlistopadovou úroveň 99,6 procenta a teprve v roce 2005 už se trvale přehoupla nad úroveň roku 1989," informuje Pernes.

A dodává, že v roce 2010 pak byl průměrný důchod ve výši 112,2 procenta roku 1989. "Čili 12 procentních bodů za dvacet let, to opravdu není žádná sláva, vezmete-li si, že reálná mzda v tom samém roce dosáhla více než sto padesáti šesti procent mzdy předlistopadové. Tady se nůžky mezi růstem důchodů a mezd rozevírají velmi značně," doplnil Pernes.

Navíc je podle Pernese třeba si uvědomit, že se bavíme o průměrném důchodu a o seniorech, jejichž kvalitu života značně ovlivňuje, jak jsou na tom se zdravím či zda žijí sami a případně v jakém městě. „Velké téma je dostupnost nájemného bydlení v Praze, Brně a dalších větších městech, a to zejména u osamocených seniorek, které se v průměru dožívají o šest let déle než muži. Přitom jejich průměrný důchod je nižší než u mužů asi o devět procent," podotkl Pernes ParlamentnímListům.cz.

Dodejme, že vyšší penze mají muži, kteří v září tohoto roku pobíraly důchod v průměrné výši 11.692 korun, zatímco ženám stát vyplácel v průměru 9572 korun. 69 let muži a u žen 67 let.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Jaroslav Huk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …