Liberecká ODS podpořila Přemysla Sobotku jako kandidáta na prezidenta

21.11.2011 19:27

Liberecká krajská ODS podpořila na dnešním regionálním sněmu svého staronového předsedu Přemysla Sobotku jako kandidáta nejsilnější vládní strany na funkci prezidenta. Sobotka, který je také místopředsedou Senátu, hodlá kandidovat v přímé i dosavadní nepřímé volbě hlavy státu. Ani jedna z nich podle něj nebude jednoduchá.

Liberecká ODS podpořila Přemysla Sobotku jako kandidáta na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Sobotka byl znovu zvolen předsedou ODS libereckého regionu, když získal 68 ze 69 hlasů. ČTK to řekl europoslanec ODS Edvard Kožušník. Místopředseda Senátu se chce podle dostupných informací ucházet o podporu své nominace u senátorského a také poslaneckého klubu občanských demokratů. Případnou protikandidátkou by mu mohla být podle dosavadních vyjádření předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

K tématu TOP 09 vyšle o víkendu Schwarzenberga na Hrad

"Velmi mě potěšilo, že to bylo jednomyslné, já osobně se tím cítím obrovsky zavázán. Je to ale jen začátek, následují kroky, kdy se bude rozhodovat na úrovni grémia a výkonné rady o tom, kdo skutečně bude kandidátem ODS. A já o to budu usilovat," řekl ČTK Sobotka. Dodal, že zatím neví o dalších kandidátech s výjimkou předsedkyně sněmovny.

Kandidáta na prezidenta smí podle nyní platných pravidel, kdy hlavu státu vybírají na společném zasedání sněmovna a Senát, navrhnout nejméně deset poslanců nebo deset senátorů. Pokud by se parlament shodl na zavedení přímé volby prezidenta všemi voliči, kandidáty by mohlo podle vládní ústavní novely navrhnout alespoň 50.000 občanů starších 18 let formou petice nebo nejméně 20 poslanců či deset senátorů.

Čtěte:
Kníže chce být prezident, i když se bude o volbě rozhodovat "na hajzlech"
Kšeftování na Hradě se nechci účastnit, odmítá kníže nepřímou volbu
Gazdík: Jasným kandidátem TOP 09 na prezidenta je Schwarzenberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …