Majetkové přiznání exministra Řebíčka prověří poslanci

21.11.2011 21:38

Rozporuplné majetkové přiznání exministra Aleše Řebíčka prověří sněmovní mandátový a imunitní výbor. K podobnému kroku přistoupí výbor vůbec poprvé, uvedla dnes Česká televize. Bývalý ministr dopravy a nynější majoritní vlastník fotbalové Slavie řekl minulý týden na setkání s fanoušky klubu, že prodal svůj podíl ve stavební a dopravní firmě Viamont celkem za 750 milionů korun. To je však více než dvojnásobek sumy, kterou uváděl ve starších majetkových přiznáních.

Majetkové přiznání exministra Řebíčka prověří poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Řebíček byl od roku 2006 do roku 2009 ministrem dopravy a do roku 2010 poslancem a jako veřejný činitel musel každoročně předkládat majetkové přiznání. Platbu za podíl ve Viamontu prý obdržel v několika splátkách, v přiznáních však uvedl zisk v celkové výši pouze 343 milionů korun. "Budeme iniciovat jednání výboru, které by se mělo zabývat kauzou pana Řebíčka, a především tím, zda nelhal ve svém přiznání," sdělil televizi předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Vše k Aleši Řebíčkovi čtěte ZDE

Řebíček je nyní v zahraničí, takže televizi pouze vzkázal prostřednictvím mluvčí Slávie Soni Nouzákové, že je vše v pořádku. "Všechny tyto peníze prošly přes účty v českých bankách, byly řádně zaúčtovány a ví o nich finanční úřad. Související smlouvy a další dokumenty následně prověřoval finančně-analytický útvar ministerstva financí i policie," řekla.

Pokud exministr při vyplňování majetkového přiznání pochybil, může podle současného zákona dostat pokutu ve výši maximálně 50.000 korun. Sankci by mu však mohl uložit jen příslušný obecní úřad, a ne Poslanecká sněmovna, uvedla ČT.

Čtěte také:

  • Řebíčkova korupce je u ledu. Trestný čin prý nespáchal
  • Zámožný exministr Řebíček. Přes Slavii zpět do politiky?
  • A je to venku - Řebíček vlastní Slavii. Z jedné třetiny
  • Bárta odstřihl předražené Řebíčkovy právníky
  •  

     

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: joh

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…