Andrej Babiš se loučí tvrdým úderem svému nepříteli

24.11.2011 4:51

Miliardář Andrej Babiš se dostal do sporu s lobbistou Miroslavem Šloufem. Ten jej označil za lháře a zloděje, od podnikatele pak na oplátku obdržel titul pijavice. Právě Šlouf je přitom podle Babiše symbolem české korupce, proti níž chce podnikatel i díky nově vzniklé iniciativě Ano 2011 bojovat. Šlouf jeho obvinění popírá a vrací mu úder. Babiš měl prý neoprávněně nabýt desítky miliard skrz obchodování s majetkem firmy Unipetrol. Podnikatel tvrdí, že to je lež.

Andrej Babiš se loučí tvrdým úderem svému nepříteli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

O miliardáři Andreji Babišovi bylo v posledních dnech napsáno a řečeno mnohé. Někteří jej kvůli jeho aktivitě v iniciativě ANO 2011, která chce zatočit s korupcí, vyzdvihují, jiní na něho hází špínu.

  • Více o Andreji Babišovi ZDE
  • Patří k nim i lobbista Miroslav Šlouf, kterého Babiš nedávno v pořadu Otázky Václava Moravce označil za jednoho z těch, kteří stáli u zrodu korupčního jednání v České republice. Právě Šlouf poté pro redakci ParlamentníchListů.cz uvedl, že Babiš je "normální zloděj".

    Začalo to igelitkou

    Podle Babiše měl být přitom právě Šlouf klíčovou osobou například v případu schůzky Mirka Topolánka a lobbisty Marka Dalíka, na níž se měla ztratit igelitka s miliony. Od této epizody už byl jen krůček k přeběhlictví Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Topolánkova vláda přitom podle Babiše vznikla právě na základě setkání Dalíka se Šloufem. Topolánka posléze podpořili právě již zmínění přeběhlíci  z ČSSD.

    Čtěte vše o výzvě ANO 2011

    Sám Šlouf se ale vůči Babišovým obviněním ostře vymezuje. "Je to lhář a zloděj," komentoval osobu miliardáře pro ParlamentníListy.cz lobbista. "Jsem už starý, je mi 63 let, tak se s ním soudit nebudu. Je mi lhostejný," řekl redakci Šlouf.

    Více o korupci ZDE

    Miliardy nezákonně? Hloupost, hájí se Babiš

    Pomluvy své osoby tak obrátil proti Babišovi. "Nezákonně si přišel na desítky miliard, a teď bude vystupovat jako svatý muž," rozzuřil se lobbista. Narážel tak na údajné Babišovo zbohatnutí díky majetku firmy Unipetrol, který, aniž by za něj zaplatil, prý v minulosti zhodnotil.

    Více o Miroslavu Šloufovi ZDE

    "Nikdy za Unipetrol nezaplatil, celý majetek sice po 1,5 roce vrátil, mezitím ale s majetkem a produkty firmy obchodoval," řekl lobbista redakci.

    Pijavice. A navíc lže

    Babiše obviněními zdvihl ze židle. "Pan Šlouf je jen pijavice, která se přisála na pana Zemana. Neumí říkat nic jiného než lži," sdělil podnikatel ParlamentnímListům.cz. A v obviněních vlivné šedé eminence někdejší ČSSD šel ještě dále.

    Psali jsme:
    Miliardář Babiš to spočetl: Od Sametu utopila republika 5 bilionů v korupci
    Držíme hubu jako za komunistů, hněval se miliardář Babiš v Hydeparku
    Viewegh: Dost bylo Dalíků, Grossů, Kocourků... Babiš do politiky

    "Pan Šlouf je symbolem korupce v ČSSD, celý život zneužívá pana Zemana," řekl s tím, že právě Zemana však on sám považuje za vysoce kvalitního člověka.

    Co se týče obviněních týkajících se samotného Unipetrolu, rezolutně je popírá. "Unipetrol jsem nikdy nekoupil, nenabyl, je to sprostá lež, že jsem majetek nabyl neoprávněně," tvrdí Babiš. S Unipetrolem prý obchodoval před jeho privatizací i po ní a činí tak dodnes.

    Hezké Vánoce, vzkazuje Babiš

    Babiš pro redakci také uvedl, že s mediálními výstupy ke konci listopadu končí. Prý jich už bylo v poslední době až příliš.  "Už jsme se rozloučili s novináři, přejeme všem hezké svátky," vzkázal přes redakci. Jeho iniciativa však jede dál, na nejbližší dobu oznámila vylepšení svých webových stránek a zavedení diskusních fór.

    Výrazný mediální zájem o podnikatele přinesl zejména fakt, že se z podnikatelské sféry přesunul do veřejného života. Začátkem října oznámil vznik iniciativy ANO 2011. Nebrání se ani založení politické strany.

    Miliony proti korupci

    A kolik celá ta "legrace" stojí? Babiš v nedávných Otázkách Václava Moravce vyložil karty na stůl. Podle vlastních slov už investoval 1,9 milionu korun a dodal, že jeho tým je složen z jednoho novináře, který pobírá plat 60 tisíc korun a asistentky, té platí 25 tisíc.

    Více čtěte:


    Foto: Hans Štembera


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…