Šéf hasičů bude po svém odchodu brát rentu 55 tisíc měsíčně

23.11.2011 7:42

Generální ředitel hasičského záchranného sboru (HZS) Miroslav Štěpán za týden opustí státní službu. Jako jednorázové odchodné dostane přes 600 tisíc korun a bude dostávat výsluhový příspěvek ve výši 55 524 korun měsíčně. Píše deník Právo.

Šéf hasičů bude po svém odchodu brát rentu 55 tisíc měsíčně

Ředitel hasičů má nárok na 50 procent měsíčního platu po odchodu ze služby. Do výsluh se mu ale započítá také 300 tisíc korun z odměn vyplacených v roce 2010. Tyto odměny zvedly Štěpánovi doživotní výsluhový příspěvek o 12,5 tisíce korun měsíčně. Deník Právo to zjistil od náměstka generálního ředitele HZS Josefa Slavíka.

Odměny zvedly plat ředitele hasičů na 111 tisíc korun

Pro výpočet výsluhy se podle zákona používá průměrný hrubý měsíční příjem za kalendářní rok, který předchází dnu, kdy příslušník bezpečnostního sboru odchází. Průměrný plat Štěpána v roce 2010 činil 111 048 korun včetně kázeňských odměn. Navíc ale dostal mimořádnou odměnu 480 tisíc korun od tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV).

Štěpán odchází od hasičů, aby mohl kandidovat do Senátu za KDU-ČSL.

Štěpán také dostane jednorázové odchodné ve výši 666 288 korun, to může být maximálně šestkrát vyšší než byl jeho průměrný plat.

„Tu výši slyším poprvé od vás, takže jsem to v žádném případě nedával do souvislosti. Dostal jsem jakousi nabídku na kandidování do Senátu a musel jsem se rozhodnout, zda ji přijmu nebo budu sloužit třeba ještě rok nebo dva. Musel jsem se rozhodnout rychle," vyjádřil se Štěpán v deníku Právo. Dodal, že výše odměny pro něj nebyla rozhodující, když se rozhodoval, zda odejít.

Kubice stanovil maximální strop pro odměny vedoucím pracovníkům

Současný ministr vnitra Jan Kubice stanovil maximální stropy pro udělování odměn, které mohou získat vedoucí pracovníci v jeho resortu. V případě generálního ředitele HZS to je 300 tisíc korun za rok.

Chce tak předejít „excesům", ke kterým podle jeho slov došlo v případě někdejšího náměstka policejního prezidenta Jiřího Houba nebo bývalého šéfa odboru informatiky Gabriela Berži. Ti získali nárok až na 62 tisíc korun měsíčně.

Kubice ale dodal, že je potřeba zohlednit zásluhy Štěpána. Pomáhal vybudovat Integrovaný záchranný systém, který je hodnocen jako jeden z nejlepších v celé Evropě, a 14 let stál v čele desetitisícového HZS, kde působil téměř 40 let.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…