Kauza Diag Human: Díla zabavená ve Vídni se vrátila do Česka

23.11.2011 9:05

Tři umělecká díla, která byla zabavená v květnu ve Vídni kvůli kauze Diag Human, se v úterý večer vrátila do České republiky. Uvedla to Česká televize. Odvoz děl podle všeho přitom zorganizoval velvyslanec České republiky Jan Koukal.

Kauza Diag Human: Díla zabavená ve Vídni se vrátila  do Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

O vydání děl zpět do ČR rozhodla podle agentury APA ředitelka vídeňského muzea Belvedere na základě rozhodnutí vídeňského zemského soudu z minulého týdne, jenž označil dříve nařízenou exekuci za nicotnou.

„Protože exekuce byla neplatná, vrátili jsme díla obratem zapůjčovatelům. Je tragické, že se tu odehrál pokus zneužít umění ve sporu o peníze. Z hlediska uměleckých děl je nejlepší, když se nejen opět vrátí do sbírek, z nichž pocházejí, ale když se také opět budou moct zpřístupnit širší veřejnosti," prohlásila v úterý ředitelka vídeňského muzea Agnes Hussleinová-Arcová.

Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a bronzová plastika Otty Gutfreunda byly zapůjčeny na výstavu do Vídně a koncem května zabaveny. Obraz Filly Dvě ženy (1913) patří do sbírek Moravské galerie v Brně, obraz Beneše Tanečnice (1912) a bronzová plastika Gutfreunda Objetí (1914) patří Národní galerii v Praze. Zabavená díla měla uspokojit pohledávku ve výši 24 milionů korun.

Vídeňský soud však minulý týden v druhé instanci rozhodl, že exekuce všech děl je neplatná, protože rakouská justice není příslušná ji nařídit. Ředitelka Belvedere se rozhodla díla vrátit i přesto, že firma Diag Human může ještě podat dovolání k nejvyššímu rakouskému soudu. Že tak firma Diag Human nejspíše učiní, uvedl již právník Diagu Jan Kalvoda.

Rozsudek byl znám minulý pátek

O tom, že rakouský soud nakonec vyhověl České republice a nikoliv firmě Diag Human, psaly ParlamentníListy.cz minulý pátek jako první. O rozhodnutí soudu tehdy informoval náš web jak ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk, tak i ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

 „Ano, mohu tuto informaci potvrdit. Nemáme ten písemný výrok soudu, ale podle těch zpráv, které jsem z Rakouska dostal, jsme tuto při vyhráli. Ten spis má dvacet až pětadvacet stránek a je v němčině, takže budeme studovat ten přesný výrok soudu. Pravdou zůstává, že Česká republika uspěla," řekl k prohře firmy Diag Human u odvolacího soudu ve Vídni Vaněk.

"Ve Vídni jsme ten spor vyhráli. Zatím to ale nemáme přeloženo, ten rozsudek je v němčině. Odvolací soud se ztotožnil s argumenty ministerstva zdravotnictví  a prohlašuje to prvoinstanční rozhodnutí za nicotné. Jinými slovy: Zemský soud pro civilní záležtosti ve Vídni se 25.10. ztotožnil  s právním názorem České republiky, podle kterého exekuce na majetek Česka je z důvodu jeho výsostného charakteru nepřípustná," upřesnil pak Kotris.

Soud podle něj dále řekl, že na území Rakouska neexistuje žádný postižitelný majetek a proto tady není příslušnost rakouských soudů. Rakouský soud zároveň s tím prý nemůže ani uznat platnost rozhodčího nálezu a proto byla zrušena veškerá exekuční opatření, která patří pod rakouskou

Diag Human nechal díla zabavit na základě povolení prvoinstančního rakouského soudu.  Firma tvrdí, že Konečný rozhodčí nález znějící na částku přes deset miliard korun je pravomocný, stát tvrdí opak a chce nález nechat přezkoumat v přezkumném rozhodčím řízení. Soud má do senátu jmenovat ještě dva rozhodce, třetím zůstává Milan Kindl.  Firna se prostřednictvím rozhodčího řízení snaží vymoci odškodnění za údajně ušlý zisk ve zmařeném lukrativním obchodu s krevní plazmou.

Čtěte:

Kauza Diag Human stála resort kultury zatím 1,2 milionu

Český rozhlas v souvislosti s exekucemi u zahraničních soudů, kterými si chce Diag Human vymoci peníze údajně firmě přiřklé rozhodčím nálezem, uvedl, že od letošního jara ministerstvo kultury nedovoluje vyvážet umělecká díla na světové výstavy. Obává se, že by je některý soud zabavil kvůli exekučním nárokům firmy Diag Human.

„Resort kultury tak během půl roku přišel o skoro 1,2 milionu korun, navíc bude muset některá významná muzea přesvědčovat, aby do Česka ještě vůbec nějaké umění půjčila," zmínil rozhlas.

Ministerstvo kultury uvádí, že mimo finančních ztrát došlo také k poškození dobrého jména Česka, které zatím bez problémů své umění do světa vyváželo.

Více o kauze: 

„Co se týká finančního vyjádření ztrát, tak se pohybujeme těsně pod hladinou 1,2 milionu korun. Ale aniž bych chtěl tu částku jakkoliv bagatelizovat, tak pochopitelně ty škody jsou daleko větší v té umělecké rovině," řekl rozhlasu mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. Do této částky nejsou započteny náklady zahraničních partnerských institucí.

Až 1150 uměleckých děl patřící Českému státu mělo být letos zapůjčeno na velké světové výstavy. Kvůli zákazu vývozu obrazů i soch tak utrpělo 58 mezinárodních projektů. Bez našich sbírkových předmětů se musela obejít muzea v Londýně, Houstonu i v Paříži. Některé výstavy byly bez českých zápůjček dokonce zrušeny.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…