Cesta do porodnice se může protáhnout až na hodinu

23.11.2011 9:07

Ministerstvo zdravotnictví hodlá zrušit nízkokapacitní porodnice v zemi. To může vést k velkému prodloužení doby cesty do nemocnice. Ženy tak budou častěji rodit v sanitkách a některé dají přednost porodu doma, než aby riskovaly příliš dlouhou cestu do nemocnice. Píší Lidové noviny.

Cesta do porodnice se může protáhnout až na hodinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Lékaři varují, že řidiči sanitek budou mít problém dopravit některé rodičky na sál do limitu 45 minut. Třeba ženám ze Šluknovského výběžku hrozí, že pojedou do porodnice déle než hodinu. Nejbližšího porodníka budou mít až v Ústí nad Labem, které je 75 kilometrů daleko.

Ministerstvo chce utnout porodnice s méně jak 800 porody za rok. Ohrožení zdraví se neobává

Zatím mohou jezdit do nemocnice v Rumburku, kam se dostanou během 13 minut. Tamní porodnice má ale příliš malý počet porodů, a tak jí hrozí zrušení. „Spíše než počtem porodů by se ministerstvo mělo zabývat dostupností péče," zlobí se Darek Šváb, ředitel Lužické nemocnice v Rumburku.

Stejně je na tom Domažlická nemocnice v Plzeňském kraji. Její ředitelka v Lidových novinách varuje, že může vzrůst úmrtnost dětí i matek.

Ministerstvo zdravotnictví ale na takové hrozby nedbá. Podle mluvčího Vlastimila Sršně se sice nerozhodlo, ale kloní se k radikální variantě. Chce zrušit porodnice, ve kterých proběhne méně než 800 porodů ročně.

Opírá se přitom o názor předsedy České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka, že limit 800 porodů je předpokladem k tomu, aby měli lékaři dostatek praxe i s komplikovanými případy.

Hrozí masivní příliv rodiček do zbývajících porodnic

Pokud by ministerstvo skutečně zrušilo porodnice, které nedosahují tohoto limitu, zůstala by například v Plzeňském kraji jediná porodnice, a to přímo v Plzni. Ve středních Čechách by jich zbylo šest z 13 a na jihu Čech tři ze sedmi, informují LN.

To by znamenalo masový příliv rodiček do zbývajících porodnic. Do Ústí nad Labem, kde v minulém roce rodilo přes 1900 žen, by tak mohlo přijít přes 2000 dalších těhotných.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…