Do čela Prahy půjdeme jen v koalici, která umožní změny, tvrdí Tůma

23.11.2011 9:44

Téměř rok v zapomnění strávil bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, když v loňských volbách vítěznou TOP 09 vyšachovaly ODS a ČSSD z vedení hlavního města. Nyní ale tato koalice končí a pro nejznámějšího pražského opozičního zastupitele se naskýtá příležitost obsadit primátorský post, na který coby stranický lídr aspiroval. Z rozhovoru pro MF Dnes však jeho touha po prestižní funkci příliš patrná není.

Do čela Prahy půjdeme jen v koalici, která umožní změny, tvrdí Tůma

Hned po rozpadu koalice ODS a ČSSD v Praze se ozvala TOP 09, že chce primátorské křeslo pro bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. „Zatím jde o velmi čerstvý vývoj, s kolegy z našeho klubu v zastupitelstvu jsme jen krátce o možných variantách diskutovali," přiznal Tůma v rozhovoru pro MF Dnes, že jeho strana je stále připravena převzít odpovědnost za dění v Praze.

Přesto se zdráhal potvrdit, zda by ho vůbec ještě lákalo stát se primátorem. „Šli jsme do toho s tím, že budu primátorem, když vyhrajeme volby, to bezpochyby. Teď záleží na řadě věcí, nepíše se říjen 2010, ale listopad 2011, situace není zcela identická," upozorňuje Tůma s tím, že TOP 09 bude hledat takové řešení, které umožní fungování Prahy zásadním způsobem změnit.

Půjde o územní plán i zadávání veřejných zakázek

Proto si jeho strana dává pro účast v pražské vládě zásadní podmínku. „Museli bychom věřit tomu, že dáváme dohromady takovou koalici, která umožní uskutečnění změn, například v oblasti územního plánu, výkonu vlastnických práv, zadávání veřejných zakázek a tak dále," vypočítává kandidát TOP 09 na primátora nejbolavější místa vedení Prahy.

Zatím je Tůma místopředsedou finančního výboru a kromě členství v zastupitelstvu je i poradcem u KPMG. „A taky jsem se poslední měsíce bavil projektem pro OECD, takzvané rozpočtové stress testování, což jsem rozběhl ještě před svým nástupem do KPMG," pochlubil se Tůma, jehož by už ale nelákalo žádné mezinárodní angažmá.

Bývalý guvernér ČNB bez odpovědnosti umí být

„Už jsem v jedné nadnárodní instituci byl, v EBRD. Nabídky, které byly, pro nás jako rodinu nebyly atraktivní, protože se nám nechce za moře. Takže jsem se tam ani moc nerozhlížel, abych se přiznal," uvedl Tůma v rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí. Připomněl také, že z pozice centrálního bankéře se spíš odchází do soukromého sektoru, kde není tolik vidět.

Nepovažuje se za takového showmana a k životu nutně nepotřebuje zásadní rozhodování pod neustálým tlakem. „Byl jsem zvyklý odpovědnost nést a netrpěl jsem tím, na druhou stranu prý teď vypadám daleko uvolněněji. Přece jen odpovědnost je svazující a umí bez ní být," prohlašuje Tůma, jenž se může brzy stát prvním mužem Prahy.

EXKLUZIVNĚ:

K věci:

Primátor k rozpadu koalice: Rozpočet není důvodem. Šťastný na to přišel na poslední chvíli  

Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více 

Magistrát se otřásá. Pražská ODS si odhlasovala ukončení koalice s ČSSD 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…