Večerníček pro děti: Brzdil zpravodajské Události, musí pryč

23.11.2011 11:41

Sedmačtyřicet let vysílala Česká televize na svém prvním programu večer před hlavním zpravodajským pořadem Večerníček pro děti. Posledním dnem letošního roku se tato praxe už stane minulostí. Jeho přesunutí na druhý program zdůvodňuje vedení ČT neustálým poklesem sledovanosti, což táhne dolů i následující Události.

Večerníček pro děti: Brzdil zpravodajské Události, musí pryč
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Čas mu zůstane, prostor však dostane jiný. Řeč je o Večerníčku pro děti, který se bude od 1. ledna příštího roku nadále vysílat od 18,45 hodin, ale přestěhuje se z prvního programu na ČT2. Spolu s ním přejde celý blok dětského vysílání od sedmnácté hodiny, přidají se další dětské seriály typu Včelka Mája.

Tradičnímu dětskému pořadu dlouhodobě klesá sledovanost a v poslední době navíc prohrává souboj s dětským pásmem Animáček na TV Barrandov. „ČT za poslední roky ztratila dvě třetiny svých dětských diváků, u některých pořadů se zájem propadl ze tří set tisíc na šedesát tisíc dětí," přiznal pro MF Dnes ředitel programů České televize Milan Fridrich.

ČT je u dětských diváků až třetí

S tímto jeho tvrzením ale příliš nesouznějí data ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. Z nich vyplývá, že za posledních šest týdnů se vystřídaly čtyři seriály a jejich průměrná sledovanost převýšila 400 tisíc. Seriál Méďové si připsal maximum 496 tisíc, Rákosníček a jeho rybník 537 tisíc, Králík Fiala 451 tisíc a Příběhy včelích medvídků dokonce 727 tisíc.

Dětské diváky dnes nejvíce oslovuje TV Nova, která si v kategorii od čtyř do čtrnácti let připisuje dvacet procent malých diváků. TV Barrandov zaznamenává díky pásmu Animáček výrazný nárůst a dosahuje 18 procent. Zato Česká televize se propadla až ke dvanácti procentům a dotahuje se na ni Prima, jež získává hlavně teenagery díky kanálu Cool.

Role předskokana se ujme Taxík

Hlavním důvodem pro vyřazení Večerníčku z vysílání ČT1 je zřejmě skutečnost, že svým propadem sledovanosti ovlivňovala i úbytek diváků hlavního zpravodajského pořadu Události, které následovaly v programu hned po něm. V příštím roce by roli předskokana Událostí měla hrát vědomostní soutěž Taxík, která se upraví a rozšíří o další moderátory.

K věci:

Na náměstí se lidé nehrnuli. Zpravodajství o dění 17. listopadu je ale zajímalo 

Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem 

Propad sledovanosti Událostí musíme řešit, tvrdí nový šéf zpravodajství ČT 

Foto: ceskatelevize.cz

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …