Takhle šikanovat šéfpolicistu Lessyho. Ve sněmovně ho vyhodili za dveře

23.11.2011 17:08

Policejní prezident Petr Lessy byl vykázán z jednání sněmovního podvýboru pro reformu policie, které se uskutečnilo v úterý minulého týdne. Za nezvaného hosta jej označila předsedkyně podvýboru Jana Černochová (ODS) a nedovolila mu účastnit se důležitého jednání.

Takhle šikanovat šéfpolicistu Lessyho. Ve sněmovně ho vyhodili za dveře
Foto: Redakce
Popisek: Černochová, Lessy - koláž

Černochová nemá Věci veřejné a jejich spřízněnce evidentně v lásce. V březnu sepsula tehdejšího ministra vnitra Radka Johna, že si na zasedání Výboru pro obranu a bezpečnost sundal sako bez dovolení.

Na jednání, na němž debatovali poslanci spolu s prvním náměstkem ministra vnitra Jaroslavem Hruškou o připravovaných radikálních reformách policie, byl původně pozván i Petr Lessy, ale několik dní předem dostal vyrozumění, že chodit nemusí.

„Už jsem si na to vyhradil čas, takže jsem tam šel, logicky jsem u toho chtěl být," uvedl pro LN Lessy.

S pětiminutovým zpožděním kvůli souběhu jednání ústavně-právního výboru se dostavila na zasedání poslankyně Marie Nedvědová (KSČM).

„Potkala jsem pana Lessyho akorát na chodbě, podával mi ruku a byl dost skleslý, až přepadlý z toho, že jej předsedkyně Černochová nevpustila do místnosti," popsala ParlamentnímListům.cz událost Nedvědová.

Související:
Z policisty hasičem přes noc? Bezmocný Bublan: Nesnesitelné dílo vlády

Berou mu náměstky

Náměstek Hruška bez přítomnosti Petra Lessyho představoval poslancům výsledky komise ministerstva vnitra pro reformu policie. Ta mimo jiné navrhuje citelné personální přeskupení organizačních struktur policejního prezidia, kdy post Lessyho náměstka pro řízení lidských zdrojů Pavla Osvalda má být zrušen a post ekonomického náměstka Slavomíra Bella zcivilněn. Lessy ve zprávě policejního prezidia, která byla částečně reakcí na závěry systemizační komise MVČR, hájil Osvalda zuby nehty a dokonce si rýpl do ministra Kubiceho, že když on má náměstka pro lidské zdroje, proč by jej nemohl mít také.

Více zde:
Lessy ke Kubicemu: Když ty, tak já taky. Chce svého náměstka

Chodí s Lessyho náměstkem

Paradoxní na celé situaci je, že právě Černochová je údajně partnerkou Lessyho náměstka pro trestní řízení Martina Červíčka, který se v zimě neúspěšně ucházel o křeslo policejního prezidenta.

„Na zasedáních je vidět, kde čerpá paní Černochová informace o policii, tímto se jí ale nechci nijak dotknout," uvedla v té souvislosti Nedvědová.

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) nedovede odhadnout, zda partnerství Černochové a Červíčka sehrálo roli při vykázání Lessyho.

„Měli bychom se k sobě chovat slušně a to za všech okolností. Lessy měl být jednání přítomen, i kdyby nebyl pozván," míní Tejc. Stínový ministr navíc v současnosti detekuje silné mediální signály, kterými tlačí Kubice Lessyho k rezignaci.
„Pokud bude prezident Lessy šikanován, určitě se ve své funkci nebude cítit dobře a časem může nabídnout svoji funkci k dispozici. Změna v současnou chvíli však podle mého názoru policii neprospěje," soudí Tejc.

Jen otázka času ?

Lessy na jaře po jmenování Jana Kubiceho ministrem vnitra nabídl svou funkci k dispozici, což Kubice tenkrát odmítl. Nicméně minulý týden v televizní diskusi Kubice uvedl, že vztahy mezi ním a Lessym jsou vážně narušené.

„Určitě nejsem spokojen s Lessyho nekonstruktivním přístupem v této oblasti," kritizoval Kubice Lessyho poté, co se seznámil s reakcí prezidia na závěry ministerské komise. Tento dokument následně nařídil ministr přepracovat.

Psali jsme:
Tak to ne. Nestrašit a dokument přepracovat, nařizuje Kubice Lessymu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…