Baudyšová: Pokud přijdeme o peníze z hazardu, bude to pro mnohé fatální

25.11.2011 22:06

Debaty kolem loterijního zákona stále nekončí. Jejich alfou i omegou jsou peníze. V současné době se tak vede diskuse, jakým dílem budou výnosy z hazardu rozdělovány. A jelikož se objevují návrhy, aby původní rozdělení mezi obce, podporu sportu a nadace, bylo změněno v neprospěch právě té poslední skupiny, tedy nadací, ozývá se z jejich strany vlna nevole. Ředitelka jedné z nejznámějších nadací Zuzana Baudyšová proto přiznává, že vyvine veškerý možný tlak ve sněmovně na to, aby nadace o peníze, jež rozhodně nejsou jen symbolické, nepřišly.

Baudyšová: Pokud přijdeme o peníze z hazardu, bude to pro mnohé fatální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

"Hernám nakloněna nejsem, hazard nepodporuji, ale přiznám se, že v době krize si nemůžeme příliš vybírat z nabídek sponzorů. A tak jsou mezi těmi, co nám peníze dávají, opravdu sponzoři z několika loterijních společností - jsme za ně velmi vděční. Jen díky jim můžeme vyhovět alespoň části lidí, kteří se na nás stále častěji obracejí s různými žádostmi o podporu. Tím, jak se prohlubují sociální rozdíly, je hodně matek samoživitelek, které by bez naší pomoci byly ve velmi složité situaci. Stejně tak i rodin, kde mají tělesně postižené dítě - mnoha z nich jsme pořídili invalidní vozík, na který by nedosáhly, vzhledem k sociálním podmínkám a cenám takovéto i jiných rehabilitačních pomůcek. Pokud o tyto peníze naše nadace přijde, bude to pro mnohé lidi v krizi doslova fatální," zdůraznila pro ParlamentníListy.cz ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Nadace funguje již 18 let, podílí se na celé řadě kampaní mimo jiné třeba i pro zvýšení povědomí o právech dítěte. Částky, kterými přispívají nadaci Naše dítě loterijní a sázkové společnosti, se přitom pohybují řádově ve statisících ročně.

Čtěte také:


Podle Zuzany Baudyšové je návrh toho, že by peníze z loterií měly jít hlavně obcím, nesprávné, protože nadace nemohou požádat o žádné peníze ze státního rozpočtu a jsou plně závislé jen na sponzorech. "A ty peníze jsou skutečně potřeba, málokdo si dokáže představit, kolik žádostí o pomoc jsme nuceni i tak odmítat a jak je to bolestné. Navíc se nedá očekávat, že by příští roky byly k již nyní chudým rodinám či rodičům s dětmi, přívětivější - spíš naopak, vždyť to slyšíme všude kolem sebe, co všechno bude dražší," připomíná stav ve společnosti Baudyšová.

Desítky tisíc dětí zažívají smutné a těžké dětství

V uplynulém roce bylo českými úřady zaznamenáno téměř 6000 případů násilí na dětech. jedná se vždy o situace, kdy se lékaři, policie i sociální pracovníci dozvěděli od blízkých obětí o násilí páchaném na nezletilých. Další tisíce případů však zůstávají utajeny. Jak dokládají statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí, nejčastěji se násilné činy páchané na dětech odhalené v roce 2010 přitom stávaly v úplných rodinách (násilí se na nich dopouštěli vlastní rodiče).

Čtěte také:


Jelikož však dochází v rodinách velmi často i k sexuálnímu zneužívání, nechala si Nadace naše dítě zpracovat Sexuologickým ústavem průzkum toho, jaká situace je u nás. Ukázalo se, že za pohlavním zneužíváním dětí stojí v 60 procentech případů někdo z rodiny, ve 30 pocentech někdo známý či z příbuzenstva a jen v deseti procentech nese vinu na sexuálním zneužívání dětí v Česku nějaká deviantní osoba.

Každé páté dítě v Evropě je ohroženo sexuálním zneužíváním

U případů z rodin dále vyplynulo to, že v 56 procentech je pachatelem vlastní otec, ve 23 procentech nevlastní otec a v deseti procentech dokonce dědeček. "Nejčastějšími příčinami zneužití dětí je v poslední době rozvolněná výchova dětí, která je neučí vnímat hranice intimity. Ale naopak zase třeba i puritánská výchova, kdy dětem chybí nejen základní anatomické znalosti, ale i jakékoli poznatky ze sexuální výchovy. V neposlední řadě se na tom podílí také disfunkční rodiny - kdy se v nich často střídají partneři, někdo je alkoholik či jinak závislý na nějakých návykových látkách," konstatovala Baudyšová pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:


Bohužel problém pohlavního zneužívání není jen českým specifikem. V kampani Rady Evropy proti sexuálnímu násilí na dětech bylo nedávno uvedeno, že: "Přibližně jedno z pěti dětí je obětí sexuálního násilí včetně pohlavního zneužívání."  I proto připravila knížku v Česku pod názvem Kiko a ruka, jež by měla učit ty nejmenší děti rozeznávat to, co si k nim někdo dovolit může a co už je nedovolené. U nás nad distriubucí knihy převzala záštitu vládní zmocněnkyně pro lidská práva a menšiny Monika Šimůnková. Ta s nadací Naše dítě přitom dlouhá léta dlouhodobě spolupracovala, protože byla spojena s Linkou bezpečí (telefonní číslo, kam mohou děti v nouzi volat o pomoc či radu).

Fyzické tresty - učitelé je většinou zcela nevylučují a někdy i praktikují

Nadace Naše dítě si v rámci mapování situace v Česku ohledně týrání dětí, nechala udělat i průzkum veřejného mínění ohledně názorů učitelů na tělesné tresty u dětí.

Čtěte také:


Výsledky průzkumu byly poměrně zajímavé. Ukázalo se, že čtvrtina pedagogů tělesné tresty neodmítá a mnohdy je na svých žácích i uplatňuje. Zároveň si však jsou vědomi toho, že je v tom současná právní legislativa nepodporuje a mohli by z toho mít nemalé nepříjemnosti. Přesto v žebříčku trestů za nějaké pochybení u žáků, byla facka až na devátém místě - před ní byla celá škála jiných výchovných opatření, která školní řád umožňuje.

Zajímavé však bylo i to, že učitelé v roli rodičů jsou obecně k fyzickým trestům u svých vlastních dětí shovívavější, než ostatní rodiče.

Obecně pozitivní zprávou je však zřejmě to, že za poslední dvě generace výrazně klesl podíl používání fyzických trestů, jak v rodinách, tak i školách.

Čtěte také:


FotoKoláž: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…