Nejlepší ministr financí v EU? Kalousek to není, ale je to Borg

23.11.2011 12:39

Šéf české státní pokladny Miroslav Kalousek se může chlubit tím, že se ocitl v první desítce nejlepších ministrů financí EU. Předstihl ho sice Slovák, který je šestý, ovšem na první příčce se umístil Švéd Anders Borg. Jméno shodné s kdysi nejlepším tenistou světa je ale asi jen náhoda.

Nejlepší ministr financí v EU? Kalousek to není, ale je to Borg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Švéd Anders Borg je nejlepším ministrem financí v Evropské unii. Zvítězil v každoroční anketě listu Financial Times. Šéf české státní kasy Miroslav Kalousek skončil osmý z 19 hodnocených ministrů.

Lépe než Kalousek dopadl slovenský ministr financí Ivan Mikloš, který je šestý. Vítězný Švéd Anders Borg sklidil pochvalu hlavně za skvělé výkony švédské ekonomiky. Upozornil na to Český rozhlas.

Celkově ale podle deníku letos evropští ministři financí propadli. Nedokázali totiž zastavit šířící se dluhovou krizi v eurozóně. Žádné velké pochvaly se přitom nedočkal ani český ministr. Financial Times připomíná, že růst české ekonomiky výrazně příští rok zpomalí, přitom ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá s příliš optimistickými čísly.

Kalouska ale po nynější osmé příčce může hřát vědomí toho, že v září dostal ve Washingtonu prestižní ocenění časopisu Emerging Markets pro nejlepší ministry financí rozvíjejících se ekonomik.

„Cena putovala do Prahy už podruhé. Poprvé byl Miroslav Kalousek oceněn v roce 2008," uzavřel rozhlas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …