Temelín bouchne, Mnichov v ohrožení. I to prý čeká naši vládu

23.11.2011 20:58

Premiér Petr Nečas poslal německé kancléřce Merkelové dopis, v němž jí navrhuje uspořádání česko-německé diskuse k tématu chystané dostavby jaderné elektrárny Temelín. Nečas navrhuje, aby se veřejná debata uskutečnila na německém území a věděla o ní i tamní veřejnost, která je většinově naladěna radikálně proti jádru. Podle předsedy hospodářského výboru sněmovny Milana Urbana je něco takového předčasné. Komunistický europoslanec Kohlíček zase očekává z německé strany nesmyslné argumenty proti Temelínu. Jeden už sám slyšel: Při hypotetické katastrofě jihočeské elektrárny může v německých představách vítr zavát radioaktivitu až do Mnichova.

Temelín bouchne, Mnichov v ohrožení. I to prý čeká naši vládu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Předseda vlády v dopise ujišťuje Merkelovou, že ač je rozhodnutí o složení energetického mixu plně v režii členských států unie, bude ji osobně maximálně transparentně a otevřeně informovat o jednotlivých krocích, které Česká republika při dostavbě Temelína podnikne.

Německá veřejnost musí respektovat rozhodnutí české vlády

„Je v mém osobním zájmu i v nejlepším zájmu České republiky, aby problematika Temelína neměla žádný negativní dopad na vynikající úroveň našich vzájemných vztahů," píše německé kancléřce Nečas.

Čtěte také: Nečas: Jaderná bezpečnost je pro českou vládu prioritou

„Věřím, že takovéto nastavení spolupráce v rámci citlivého tématu budování nových jaderných zdrojů na území České republiky pomůže přispět k prohloubení vzájemné důvěry a k pochopení či respektu rozhodnutí české vlády ohledně dalšího rozvoje jaderné energetiky ze strany německé vlády i veřejnosti. Jsem rovněž přesvědčen, že tento společný postup může vést k dalšímu posílení našich bilaterálních vztahů a vzájemné spolupráce nejen v energetické oblasti," sděluje dále Merkelové český ministerský předseda.

K tématu:
Energetické koncepce máme odlišné, ale bezpečné, shodli se Nečas a Seehofer

Nečas dělá chybu, diskuse nikam nepovede

Podle poslance ČSSD a šéfa sněmovního hospodářského výboru Milana Urbana je žádost o podobnou diskusi v tuto chvíli zbytečná a předčasná.

„Nedávno jsem byl v německém Bundestagu a jednal jsem s hospodářským výborem a byl jsem na obou důležitých ministerstvech a podle mého názoru v Německu ta debata není zatím úplně dokončená. Oni řekli, že zastaví jádro, ale nemají alternativu. A do toho ještě pořádat česko - německou debatu, to se domnívám, že nebude mít žádný výsledek," řekl v komentáři pro ParlamentníListy.cz Urban.

Psali jsme: Dukovany nezavřete, ani to nezkoušejte. Tady Brusel nepochodil

Za žádostí o diskusi vidí Milan Urban spíše chybu českého premiéra a vnímá to jako prosebnické dotazování. O takové věci si podle něho musíme rozhodnout pouze sami a je samozřejmostí, že nové bloky temelínské elektrárny budou postaveny dle nejnovějších bezpečnostních standardů.

Němci argumentují nesmyslně, ale je dobré si je poslechnout

"S jejich názorem budeme nějak pracovat a slyšet ho, ale oni určitě nemají žádné právo veta, aby za nás rozhodovali. S Němci vycházet musíme, ale proč bychom se jich předem ptali, jestli souhlasí nebo nesouhlasí. Jejich odpověď je myslím víc než jasná. Pro nás by to mohlo působit, jako že se z pozice žáčka ptáme svého učitele, co můžeme a nemůžeme udělat," dodává šéf hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

Poslanec Evropského parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček se domnívá, že diskutovat s našimi sousedy má smysl vždycky a to i přesto, že další státy do našeho rozhodnutí zasahovat nesmí. „V záležitosti Temelína je spíše na pováženou, že české protijaderné aktivisty financuje hornorakouská vláda. To je velmi na hraně dobrých mezinárodních vztahů," je přesvědčen Kohlíček.

Jakákoliv debata může podle něho prospět vždycky. „Myslím, že během mnoha uplynulých let jsme dokázali přesvědčit spousty lidí v Rakousku, že jádro je spolehlivých zdrojem elektrické energie, na rozdíl třeba od údolních přehrad, které je potřeba čas od času vyčistit a to asi Rakušáci netuší," pokračuje europoslanec.

Premiér chce zjemnit německou hysterii

„Sám jsem třeba takovou diskusi na úrovni skupiny poslanců organizoval. Je zajímavé sledovat iracionální argumenty německé strany. Přínosné to může být už jen proto, aby si naši odborníci poslechli, jak Němci argumentují a aby věděli, kde jsou hlavní slabiny. Třeba naprosto fantastický argument je, že když vybuchne elektrárna v Temelíně a následně bude foukat správný vítr, tak celá mnichovská aglomerace bude v oblasti spadu radioaktivního mraku," směje se Němcům Kohlíček.

Europoslanec Ivo Strejček z ODS vnímá premiérovu aktivitu pozitivně. „Ten dopis beru jako snahu premiéra obrousit hrany a tím zjednodušit proces dostavby Temelína. Určitě to ale neberu jako snahu podbízet se Německu, spíše jako další důkaz, že jadernou energetiku bereme vážně," řekl redakci ParlamentníchListů.cz Strejček.

K tématu: Klaus oponuje kritikům jádra: Jsou to populisti

Podle poslance a bývalého člena ODS Michala Doktora je diskuse důležitá hlavně jako určitá pojistka před tím, aby se Česká republika nedostala ohledně jádra do komunikační izolace.

„Jako kandidát na ministra průmyslu a obchodu jsem byl zkoušen z některých dokumentů a jedním z nich byl i přepracovaný dokument energetické koncepce, v níž z hlediska budoucnosti a budoucího rozvoje energetiky v České republice je kladen velký důraz právě na energii z jádra," zdůrazňuje Doktor.

Je to ostudné, Nečas nehájí zbytky naší suverenity

„Jako možné riziko jsem označoval možnost dostat ČR do komunikační izolace stran právě této orientace. Já předpokládám, že pokus pana premiéra je v zásadě pokusem nedostati se do izolace, respektive být tím prvním, kdo táhne figurkami a komunikovat případně s Německem, jakožto předpokládaným největším odběratelem námi produkované energie a předejít tomu koliznímu stavu, kdy naopak my budeme tlačeni, abychom dělali nějaké ústupky. Nemyslím si, že přímo cenové, ale ústupky jiného druhu, které by měli vyvážit to, že Německo se zamyslí a po řádně svraštělém čele řekne, že energii od vás odebírat budeme (což vlastně stejně každý ví), nicméně podmínky odběru budou pro Českou republiku v danou chvíli méně výhodné," sdělil dále poslanec.

Čtěte také:

Německo a Francie vyhrožovaly Nečasovi zavřením Dukovan

Naopak velmi tvrdě premiérův návrh zkritizoval předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip. „Zásadně s tím nesouhlasím. Nečasův dopis považuji za exces svědčící o tom, že pan premiér není schopen bránit ani zbytky státní suverenity. Je to ostudné," nebral si servítky šéf KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…