Lidé se bouří proti zákazu pít na veřejnosti: Alkohol schováme do PETek

28.11.2011 12:28

Olomoucká radnice už nadále nebude tolerovat popíjení alkoholu na veřejnosti a pouliční žebrání. Zamezit těmto nešvarům má nová vyhláška, která začne platit od nového roku. Podle občanů i odborníků na závislosti je ale nesmyslná. „Budeme stejně pít i tak. Je to naše jediná spása. Před vlakovým nádražím se také kouří, i když tam jsou všude cedule, které to zakazují a kouří tam i „normální" lidé. Budeme prostě alkohol schovávat do kabele nebo do petek," řekl redakci jeden z Olomoučanů.

Lidé se bouří proti zákazu pít na veřejnosti: Alkohol schováme do PETek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

 Město se rozhodlo skoncovat s popíjením alkoholu na veřejnosti a žebráním na základě množství stížností občanů. Vyhláška bude platit v historickém jádru Olomouce, na zastávkách či v parcích, a to do okruhu 100 metrů. Totéž se bude týkat i dětských hřišť, předškolních, školních a zdravotnických zařízení, kostelů, prodejen potravin nebo objektů státní správy a samosprávy. 

Novotný: Nechceme prohibici

Olomouc prý nemá v úmyslu stát se prohibičním městem.„Nechceme tady vytvořit nějaký prohibiční systém, který známe z jiných zemí. Naším cílem není zavádět represi tohoto typu, ale řešit situaci, kdy s  konzumací alkoholických nápojů na veřejnosti je spojována i celá řada dalších jevů jako obtěžování kolemjdoucích, žebrání, znečišťování veřejných prostranství, močení na veřejnosti a podobně," uvedl olomoucký primátor Martin Novotný (ODS).

Související:

Městští strážníci budou mít tedy od nového roku pravomoc, díky které budou moci bezdomovce z místa vykázat nebo jim zabavit alkohol. „Za porušení obecně závazné vyhlášky navíc hrozí pokuta, kterou může strážník na místě uložit, až do výše tisíce korun," uvedla mluvčí olomoucké městské policie Magda Václavíková.

Bezdomovci: Alkohol schováme

Protože jsou s popíjením alkoholických nápojů na veřejnosti a žebráním spojováni především bezdomovci, ParlamentníListy.cz oslovily také některé z nich, aby se vyjádřili k vyhlášce, kterou schválili olomoučtí zastupitelé začátkem listopadu.

„Budeme stejně pít i tak. Je to naše jediná spása. Před vlakovým nádražím se také kouří, i když tam jsou všude cedule, které to zakazují a kouří tam i „normální" lidé. Budeme prostě alkohol schovávat do kabele nebo do petek," řekl Petr Novotný, který žije na ulici už čtrnáct let.

Alkoholika vyhláška nevyléčí

Jeho kolega k tomu dodává: „Je to blbost. Alkoholika nevyléčíte. V nejhorším se přesuneme jinam. Zakazovat žebrání je také nesmysl. Vždyť je to druhé nejstarší řemeslo po prostituci," doplnil Milan Bělšík.

Více čtěte: V Čáslavi zakázali alkohol na veřejnosti. Kvůli Romům

Prinz: Vyhláška musí být namířena plošně

A co na vyhlášku říká vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova při olomoucké charitě? „K vyhlášce mám osobně neutrální postoj. Nejsem proti ní. Důležitá je praxe, která bude teprve následovat, takže nějaké hodnocení je v tuto chvíli zatím předčasné. Nicméně si myslím, že vyhláška sama o sobě problém nevyřeší. Problém bezdomovectví bude dále narůstat a pouhým vymezováním prostranství to asi není řešitelné, takže se obávám toho, že to bude úskalí i pro strážníky v dokazatelnosti. Otázkou také je, co si vzít na člověku, který nic nemá, jakým způsobem bude třeba hradit tu pokutu," sdělil ParlamentnímListům.cz vedoucí Střediska Samaritán Petr Prinz s tím, že vyhláška by měla být namířena plošně. „Pokud si skupinka mladých lidí otevře láhev, musí se jich to týkat stejně jako bezdomovců a bylo by nefér kdyby to tak nebylo," dodal.

Bude záležet na strážnících

Podle olomoucké radnice bude záležet na strážnících, jak situaci na místě vyhodnotí a podle toho člověka napomenou nebo nechají být. „Když si někdo udělá piknik v parku a otevře si k tomu láhev vína, tak když půjde strážník kolem, bude ho muset upozornit, že existuje takováto vyhláška, ale způsobů řešení je mnoho. Nemusí dát hned pokutu, nemusí alkohol zabavit. Strážníci mohou třeba jen upozornit na porušování vyhlášky. Vyhláška tu není od toho, aby strážníci lidi šikanovali," vysvětlila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Více o alkoholu ZDE

Xylofon a otrhanci

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda bude za žebráka považován také pouliční hudebník, mluvčí odpověděla:  „V centru města hrají lidé na různé hudební nástroje a hrají opravdu dobře. Je tu například pán s xylofonem a k tomu má nějaký hudební doprovod. Dělá show a kolem něj stojí lidi a dívají se na něj. A pak jsou různí otrhanci, kteří to neumí a stojí tam jen proto, aby tam stáli a doufají, že dostanou nějakou korunu. Takže bude záležet opět na tom, jak situaci vyhodnotí strážníci," uzavřela Doleželová s tím, že fungování vyhlášky bude město zhruba po půl roce hodnotit a pak se uvidí, jak se osvědčila

Podobnou vyhlášku přijali zastupitelé již také v Přerově, Jeseníku, Šternberku, Uničově či Litovli.

Více čtěte:

Pivo, nebo cigarety? Za to o dávky nepřijdete

Více zpráv z Olomouckého kraje ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…