Rakouští exekutoři mohli díla patřící státu odvézt třeba i Šťávovi

24.11.2011 16:40

Umělecká díla zabavená ve Vídni kvůli kauze Diag Human si možná mohl majitel firmy Josef Šťáva odvézt neznámo kam okamžitě poté, co na ně koncem května vydal exekutorskou zástavu vídeňský soud. Do vídeňské galerie Belvedere totiž prý přišli v červnu dva exekutoři a díla chtěli odvézt. Tuto informaci potvrdila dnes ParlamentnímListům.cz vedoucí registru zahraničních zápůjček Národní galerie Magda Němcová.

Rakouští exekutoři mohli díla patřící státu odvézt třeba i Šťávovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Rösel

Zdá se to až neskutečné, ale vypadá to, jako by si díla z Národní galerie a z Moravské galerie v Brně za údajnou cenu téměř až 24 milionů korun chtěl exmajitel firmy Diag Human Josef Šťáva již letos na jaře odvézt neznámo kam, aniž by znal výrok další instance rakouského soudu. K němu se odvolal kvůli exekuci český stát. Po českém velvyslanci v Rakousku Janu Koukalovi tuto skutečnost dnes potvrdila i zaměstnankyně Národní galerie, která má na starosti právě dojednávání zápůjček děl do zahraničních galerií.

„Je to tak. Po výroku prvoinstančního soudu do vídeňské galerie Belvedere přišli dva muži a díla patřící českému státu chtěli olepit samolepkami „exekučně zabaveno". Pomohlo nám v tom vedení galerie Belvedere, které řeklo ne a díla nevydala. Za asistence pracovníků galerie mohla výstava nejen doběhnout v řádném termínu, ale navíc poté díla byla umístěna v jejich depozičním skladu, kde pro ně byly optimální podmínky," řekla k tomu Magda Němcová.

Ta spolu s ředitelem Národní galerie Vladimírem Röselem představila dnes díla novinářům. Do stálé expozice kubismu v domě U Černé Matky Boží v Praze pak slavnostně oba vrátili obraz Vincence Beneše a plastiku Otto Gutfreunda ze sbírek Národní galerie Praha.

Související:

Už to zveřejnil Koukal

Je ale pikantní, že podobně jako Němcová hovořil začátkem června velvyslanec v Rakousku Jan Koukal. „Přišli tam dva pánové, a chtěli si okamžitě odnést daná umělecká díla a dát je okamžitě na aukci," popsal v červnu ParlamentnímListům.cz Koukal připravovanou anabázi odejmutí obrazů Česku.

„Díky velice kooperativnímu postupu galerie Belvedere, kterou především znají Pražané, protože tam hodně chodí, nedošlo k takovému zabavení, jak původně právníci Diag Human předpokládali," naznačil tehdy také velvyslanec.

Související:

Nakonec se tedy tak nestalo. Obrazy a plastika zůstaly po celou dobu ve vídeňské galerii. V celé věci prý velmi pomohla ředitelka vídeňského muzea Agnes Hussleinová-Arcová. Byla to dokonce i ona, kdo nakonec rozhodl i o tom, že byly předměty tento týden vráceny zpět do ČR.

„Protože exekuce byla neplatná, vrátili jsme díla obratem zapůjčovatelům. Je tragické, že se tu odehrál pokus zneužít umění ve sporu o peníze. Z hlediska uměleckých děl je nejlepší, když se nejen opět vrátí do sbírek, z nichž pocházejí, ale když se také opět budou moct zpřístupnit širší veřejnosti," prohlásila k tomu v úterý Hussleinová-Arcová.

Vídeňský zemský soud totiž nedávno nevyhověl odvolání Diag Human a rozhodl ve prospěch České republiky, navíc označil dříve nařízenou exekuci za nicotnou.

Čtěte:

Samotnému vydání obrazů také pomohl fakt, že Národní galerie jako taková nebyla součástí arbitráže a ani nijak nefigurovala v soudních pří v zahraničí, kde si chce firma formou exekucí vymoci deset miliard korun, které ji prý náleží rozhodnutím arbitrů jako odškodné za překažený obchod s krevní plazmou. Český stát ale tvrdí, že stále běží v tuzemsku arbitráž a Konečný rozhodčí nález z roku 2008 není pravomocný. Diag tvrdí opak.

Vývoj posledních dní:

„Velkou zásluhu na převozu zpět do České republiky má Úřad pro zastupování státu věcech majetkových (ÚZSVM)," podotkl dnes k tomu také ředitel Rösel.

Ředitel zmiňovaného ÚZSVM Miloslav Vaněk pak zmínil, že bylo potřeba využít v Rakousku kvůli převozu děl i určitého "právního vakua" a jednat rychle. „Měli jsme na převoz děl tak den, dva," vysvětlil. Podle něj by se mohlo stát, že by firma Diag Human podala dovolání a následně by pak běžela lhůta k tomu, aby rozsudek nabyl právní moci.

„Mohlo by se stát, že by ta díla byla v Rakousku měsíce, možná rok, neboť firma mohla žádat o odložení vykonatelnosti," upozornil Vaněk s tím, že problémové bylo v Rakousku i překonání ne zrovna malých byrokratických překážek. Pomohl jim s tím právě velvyslanec Jan Koukal.

Zástupci galerie nakonec řekli, že díla byla při předávání v naprostém pořádku. „Pro taková díla je předepsaná vlhkost a teplota, a v tom depozitním skladu galerie bylo všechno zabezpečeno. Proto nedošlo k poškození. Kdybychom proti těm exekutorům nezasáhli, tak by je šoupli někam do skladu soudu, byly by tam sice asi zapečetěné, ale nebyly by pro ně vytvořené žádné podmínky," zmínil k tomu vedoucí restaurátorského oddělení Národní galerie Petr Kuthan.

Do sbírek Moravské galerie v Brně se dnes také vrátil cenný obraz malíře Emila Filly Dvě ženy. Cenu vrácených děl ale odmítl dnes Rösel sdělit s tím, že "galeristé nejsou tvůrci trhu".

Stále se díla nevyvážejí

I když jsou sbírkové předměty zpátky, přesto zákaz vývozu uměleckých děl vydaný ministerstvem kultury stále platí. Pořád hrozí, že by díla zapůjčená do zahraničí skončila pod zámkem. Resort prý za půl roku přišel o téměř 1,2 milionu korun.

"Národní galerie nemá nástroje k tomu, aby mohla ochránit majetek v zahraničí," upozornil v této souvislosti Rösel. Dodal, že doufá, že mediální zájem o tuto kauzu zvýší zájem o tato díla a vůbec kulturní dědictví.

 „V souvislosti se sporem s Diag Human bylo postiženo 58 mezinárodních výstavních projektů, které počítaly se zápůjčkami 1 149 sbírkových předmětů," zmínil k tomu včera mluvčí resortu kultury Stanislav Brunclík s tím, že ministerstvo od května již muselo zamítnout zápůjčky až na 60 světových výstav, příspěvkové organizace tak přišly skoro o milion a čtvrt.

„Musíme toto velmi nepříjemné období nějakým způsobem přečkat a pak se budeme pokoušet dosavadní úspěšnou spolupráci navazovat znovu," dodalo ministerstvo kultury.

Diag Human nechal díla zabavit na základě povolení prvoinstančního rakouského soudu.  Firma tvrdí, že Konečný rozhodčí nález ve výši přes deset miliard korun je pravomocný, stát tvrdí opak a chce nález nechat přezkoumat v přezkumném rozhodčím řízení. Soud má do senátu jmenovat ještě dva rozhodce, třetím zůstává Milan Kindl. Firna se prostřednictvím rozhodčího řízení snaží vymoci odškodnění za údajně ušlý ve zmařeném lukrativním obchodu s krevní plazmou. Pře Diagu s českým státem se přitom táhne přes 16 let.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …