Na Řecko dojede asi i Česko. Zájezdy výrazně podraží

26.11.2011 15:57

Celý svět s napětím očekává pád Řecka. Jeho pošramocená ekonomická pověst straší Evropskou unii, včetně České republiky. Řekové dluží, kam se podívají. A jakoby toho bylo málo, díky jejich ekonomickým problémům se nám mohou zdražit zájezdy.

Na Řecko dojede asi i Česko. Zájezdy výrazně podraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

O Řecko není zájem

Můžeme se jen dohadovat, co bylo na počátku. Vejce nebo slepice, důchodová reforma Řecka nebo jeho nevýhodná poloha na periférii Evropské unie? Tak nebo tak - v současné době jejich dluh dosáhl astronomické částky 340 miliard eur. Řecká vláda přemýšlí, jak z toho ven. Možnou nebo dokonce snad i jedinou cestou se zdá být cestovní ruch. V cestovním ruchu pracuje většina Řeků a tvoří dokonce až 18% HDP.

Více o cestovních kancelářích ZDE

Řecká vláda se proto soustředí na rozvoj především tohoto odvětví služeb a plánuje propagaci místních památek. Těžko soudit, zda-li řecký marketing nebo dostupné ceny zájezdů do této destinace, zapříčiní narůst klientů. Situace se však může vyvíjet i opačným směrem. Klienti jsou denně mediálně masírováni zprávami o nejisté situaci a nepokojích v Řecku. Špatná pověst Řecka může mnohé odradit od návštěvy této destinace. Tuto skutečnost zaznamenali cestovní agentury už letos.

Lidé se bojí stávek

"O Řecko je menší zájem, letos sledujeme 6% pokles oproti loňskému roku. Důvodem je nejistota, že všechno proběhne standardně. Klienti se například bojí stávek v dopravě a dalších komplikací spojených s protesty obyvatel. Jediný problém je ve skutečnosti v Athénách, kde jsou tyto akce poměrně časté. Naše nejprodávanější lokality - zejména ostrovy Kréta, Rhodos, Zakynthos a jiné jsou krizí nedotčeny. Pro klienty cestovních kanceláří je současná situace naopak výhodou, ceny jsou nižší než kdykoliv v historii," uvedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Michal Tůma, marketingový ředitel jedné z největších českých cestovních agentur.

Řecko rozkolísalo půlku světa, tvrdí Švejnar

Oni zkrachují a nám prodraží zájezdy

Evropskou unii také zachvátila diskuze, jak dlouho ještě bude Řecko žít na účet ostatních členských států? Čím dál tím častěji se hovoří o možnosti vyloučení tohoto státu z eurozóny. Řekové si přejí zůstat ale například Němci jim už kopou pomyslný euro hrob. Podle nedělníku Bil dam Sonntag se 63% Němců domnívá, že Řecko v Evropské zóně skončilo. Pouze 32% dotázaných věří v budoucnost Řecka v Evropské unii. Případný krach Řecka může znamenat návrat k původní měně státu drachmě. To by zároveň mohlo vést k oslabení eura a k následnému zdražení zájezdů pro nás. Německá cestovní kancelář TUI vychází z předpokladu, že návrat k původnímu platidlu, může bezprostředně po svém zavedení vést ke snížení jeho hodnoty až o 60 procent. Chtějí se proti takové situaci bránit již dnes , a proto rozeslali do řeckých hotelů k podpisu nové smlouvy, které počítají se situací znovuzavedení drachmy.

Česká republika je v soudech a opatření více obezřetná, nicméně s dopadem na naše turisty také počítá. "Cestovní kanceláře, též z důvodu obavy o budoucí vývoj v Řecku a reakce klientů, raději nesmlouvávají méně kapacit a budou se více soustředit na prodej zájezdů před sezónou tzv. first minute. Zájezdů bude nakonec určitě dostatek, protože Řecko je dlouhodobě nejpopulárnější letecká destinace pro pobyty u moře a nabízí velkou variabilitu díky množství ostrovů", uklidňuje čtenáře ParlametníchlListů.cz, Tůma.

Česko bude levnější

Pokud Řecko padne, otřese se i stabilita eura a tím i české koruny. Na příští dovolenou si prostě budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Oslabení koruny nás zároveň udělá pro zahraniční turisty levnější a proto dostupnější lokalitou, což naopak tuzemskému cestovnímu ruchu prospěje.

Více čtěte: CK by měly zákazníkům vracet peníze

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…