Předdůchody budou bez omezení, dohodl se Nečas s odbory

24.11.2011 18:43

Premiér Petr Nečas (ODS) na svém jednání s odbory podpořil možnost zavedení předdůchodů, tedy předčasných důchodů, u nichž nedochází ke krácení penze, bez omezení na konkrétní skupinu povolání. ČTK to po schůzce sdělil předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

Předdůchody budou bez omezení, dohodl se Nečas s odbory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek

"Bude to pro všechny (zaměstnance)," řekl Dufek o závěrech jednání s premiérem. V současnosti totiž existuje několik variant, z nichž jedna by umožnila možnost zavedení předdůchodů pouze na rizikové profese.

Na předdůchodech se již před časem tripartita shodla. Oproti klasickým předčasným důchodům by se při jejich pobírání lidem nekrátila penze. Předdůchody by se jim totiž platily z peněz naspořených zaměstnavatelem, nikoliv ze státního pilíře. Možnost spoření na předdůchody má být zavedena od roku 2013. Podle návrhu by lidé mohli odcházet do penze až o pět let dříve.

Sledujeme téma Důchodová reforma

Nečas podle Dufka během jednání potvrdil i záměr, na němž se dohodla počátkem listopadu expertní komise tripartity. Ten počítá s tím, že by předdůchod měl být minimálně ve výši 30 procent průměrné měsíční mzdy. To má zabránit tomu, aby se lidé v předdůchodu nepropadali sociální sítí. Zdravotní pojištění by také za "předdůchodce" platil stát.

Příspěvek na předdůchody si zaměstnavatelé budou moci započítat jako nákladovou položku. Na straně zaměstnanců pak bude osvobozen od daně z příjmů. Otázkou je roční výše příspěvku osvobození od daní. V současné době je podle vrchního ředitele sekce sociálně pojistných systémů ministerstva práce a sociálních věcí Jiřího Krále k dispozici varianta, že by to bylo 30.000 korun pro všechny lidi, nebo 36.000 Kč pro namáhavé a nebezpečné profese. "Je možná i kombinace," řekl ČTK tento týden Král.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…