Konec hazardu v Čechách? V Klatovech ano - končí všechny herny

27.11.2011 10:28

Městem očištěným zcela od hazardu se stanou Klatovy, kde na rozdíl od většiny českých měst zvítězily morální zásady nad ekonomickými výhodami, kdy část zisků z heren přitéká do obecní kasy. Zastupitelé Klatov schválili na svém zasedání obecně závaznou vyhlášku, která hazard plošně zakazuje na území celého města, včetně integrovaných obcí. Do konce roku 2014 by měly všechny výherní hrací přístroje z města zmizet.

Konec hazardu v Čechách? V Klatovech ano - končí všechny herny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

 ParlamentníListy.cz se zeptaly klatovského zastupitele za TOP 09 Martina Kříže, jak se podařilo ve městě takovou vyhlášku prosadit?

„Město Klatovy se rozhodlo na svém území zastavit rostoucí počet heren, blikající nevkusné reklamy, rušení nočního klidu, množství výtržností i hráče, kteří do automatů vhazují své sociální dávky. V souladu se změnou zákona o loteriích a jiných podobných hrách se tímto problémem nejprve zabývala rada města a hledala možná řešení. Stáli jsme také před otázkou, zda upřednostníme zisk z automatů před morálkou. Z provozu výherních hracích automatů totiž plynou nemalé finanční prostředky, kterých se jejich zákazem město vzdá. Mezi radními však převládla jednoznačná shoda v tom, že nemůžeme nečinně přihlížet rozvoji hazardu výměnou za finanční vylepšení rozpočtu města."

Sledujeme téma HAZARD

Znamená to, že herny z města úplně zmizí?

„Radní uvažovali o možnosti povolit herny na jednom, nejlépe okrajovém místě Klatov. Žádné takové místo jsme nakonec nevybrali, muselo by se počítat s tím, že se tam budou kumulovat problémy a stáhnou se tam různé živly z celého města. Zastupitelstvu města tak rada doporučila schválit obecně závaznou vyhláškou, která „hazard" zakazuje plošně na celém území města včetně integrovaných obcí. Vyhláška začne platit od 1. ledna 2012."

Herny sídlí v soukromých objektech a mají řádné nájemní smlouvy, nemohou tedy skončit ze dne na den?

„Výherní hrací přístroje budou postupně ukončovat v jednotlivých hernách provoz a poslední skončí do konce roku 2014, kdy vyprší poslední nájemní smlouvy majitelů objektů a majitelů heren. Nové nájemní smlouvy se už nebudou uzavírat. Nerušený vzhled města a jeho bezproblémovost je pro nás na prvním místě. Není bez zajímavosti, že o vyhlášku města Klatovy už projevili zájem i někteří starostové z dalších měst."

Psali jsme:
Návrh na omezení hazardu prošel do třetího čtení
Obce mohou podle ÚS zakázat videoterminály
Podaří se omezit hazard? S vládou tentokrát souhlasí i ČSSD
Psychiatr Nešpor se děsí. Kalousek fandí gamblerům

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …