Regionální rada ODS schválila koalici s TOP 09. Jednomyslně

24.11.2011 19:41

Regionální rada ODS v podvečer jednomyslně posvětila koaliční smlouvu s TOP 09, novinářům to řekl šéf pražské ODS Boris Šťastný. Jednání se zúčastnil i předseda strany, premiér Petr Nečas. ODS a TOP 09 dohodu uzavřely dnes ráno. Zastupitelstvo už obměnilo i členy rady.

Regionální rada ODS schválila koalici s TOP 09. Jednomyslně

"Regionální rada schvaluje koaliční smlouvu uzavřenou mezi ODS a TOP 09 a současně regionální rada podporuje primátora a členy rady," uvedl Šťastný. Koaliční smlouvu podepsali všichni zastupitelé ODS, včetně Marie Kousalíkové, jejíž podpis pod smlouvou ještě chyběl.

Dohodu původně uzavřela pouze část občanských demokratů kolem primátora Bohuslava Svobody. Pod tlakem okolností se k nim později připojili i další občanští demokraté. ODS získala funkci primátora a celkem pět míst v radě, TOP 09 má šest křesel. Koalice ODS a ČSSD se rozpadla na začátku týdne. Změny ve vedení města doprovází i ukončení mnohamiliardové zakázky na svoz odpadu.

SLEDUJEME téma Rozpad magistrátu v Praze

Premiér Nečas zopakoval, že nově vzniklá koalice má jeho jednoznačnou podporu. "Jsem především rád, že toho řešení bylo schváleno dominantně jak zastupiteli, tak regionální radou. Byly to nelehké dny," uvedl po jednání rady. Rychlá dohoda na koaliční spolupráci podle něj vyvrátila dohady o rozštěpení pražské ODS.

Zastupitelstvo na dnešním zasedání odvolalo z rady města všechny sociální demokraty, vedení metropole tak opustili náměstci primátora Karel Březina a Antonín Weinert a dva radní Lukáš Kaucký a Petr Dolínek.

Za ODS v čele Prahy zůstali stejní lidé, některým se ale změní kompetence. TOP 09 bude jako první náměstek reprezentovat Tomáš Hudeček, který bude mít v kompetenci územní plán. Dalším náměstkem se stal Pavel Richter, odpovídat bude za infrastrukturu. Helena Chudomelová se bude jako radní starat o sport a školství, Eva Vorlíčková o informatiku, Lukáš Manhart o legislativu a Václav Novotný o kulturu.

Čtěte více:
Magistrát se chce zbavit Svobody, chtěl zatnout tipec "kmotrům"
Magistrát se otřásá. Pražská ODS si odhlasovala ukončení koalice s ČSSD
Rozpad koalice v Praze? Kmotrovina, hodnotí moderátor Kraus

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …