Čeští žalobci se přiklonili ke Švýcarům, našli u MUS škodu

25.11.2011 8:54

Při privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS) na konci 90. let vznikla státu škoda, řekl pro dnešní vydání Práva pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl. Popsání škody je podmínkou pro to, aby se Česká republika mohla jako poškozená připojit ke švýcarskému trestnímu řízení a ucházet se tak o miliardy korun, které švýcarské orgány zmrazily na účtech obžalovaných bývalých manažerů MUS.

Čeští žalobci se přiklonili ke Švýcarům, našli u MUS škodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vrchní státní zastupitelství v Praze vypracovalo ohledně privatizace MUS analýzu a odeslalo ji ministerstvu financí. "Domníváme se. že státu škoda způsobena skutečně byla. Její přesnou výší jsme se nyní nezabývali, nicméně věříme, že na základě našich podkladů bude ministerstvo financí schopné ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových tyto nároky specifikovat a následně i uplatnit," řekl deníku Mečl. 

Více o Mostecké uhelné ZDE

Váhavost Česka

O tom, že se Česko po dlouhých měsících váhání bude chtít ke švýcarskému řízení připojit, rozhodl minulý týden premiér Petr Nečas (ODS). Podle švýcarských žalobců byla Česká republika při prodeji uhelných dolů poškozena o 3,4 miliardy korun. 

Švýcaři vybídli Českou republiku k prohlášení o připojení se k řízení jako poškozenou stranu už v průběhu roku 2010. Aby se Česko mohlo o miliardy ucházet, muselo by škodu jednoznačně určit a také popsat, kdo a jak stát o peníze připravil. Právě to je ale problém, policie například vyšetřování už třikrát odložila s tím, že trestný čin se při privatizaci MUS nestal.

Ve čtvrtek již podal oznámení na neznámého pachatele v kauze šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
„Je zcela nepochybné, že odpovědné orgány našeho státu na opakované podněty švýcarské strany adekvátně nezareagovaly. Nevím proč tomu tak bylo, ale zcela jistě se jedná o trestuhodný postup, a proto jsem splnil svou zákonnou povinnost a podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele," uvedl Bělobrádek. Celé prohlášení ZDE

Čtěte také:
Nečas: Jak postupovat u Mostecké uhelné se rozhodne za tři týdny
Sobotka: Vládní průtahy v kauze MUS nelze pochopit. Žádáme vysvětlení
Peake: Kauza MUS. Místo střely do prázdné branky nás čeká rohový kop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…