Vítané oživení politické scény: Svobodův kulový blesk

25.11.2011 8:42

Konečně se na dost vysoké úrovni stalo něco, co nevypadá jako dopředu zaplacené lidmi aspirujícími na titul skrytých pánů české politiky. I proto hodnotí Alexandr Mitrofanov v komentáři pro deník Právo kombinaci pražského primátora Bohuslava Svobody s TOP 09 jako vítané oživení naší politické scény.

Vítané oživení politické scény: Svobodův kulový blesk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Operace Kulový blesk, za kterou stál v Praze staronový primátor Bohuslav Svoboda, dokazuje, že politici mohou dělat něco i ve chvíli, kdy na nich klečí kmotři. „Svobodova kombinace s TOP 09 je vítaným oživením naší politické scény nikoli proto, že někomu, zvláště v jiné části ODS, může připomínat vnitrostranický puč," uvádí ve svém komentáři pro deník Právo Alexandr Mitrofanov.

Důvodem pro takové hodnocení je podle něj skutečnost, že se na dost vysoké úrovni konečně stalo něco, co nevypadá jako dopředu zaplacené lidmi aspirujícími na titul skrytých pánů české politiky. „Boris Štastný zklamal ty, kteří do něj vkládali naděje. Veřejně ale nebrečel. V mžiku se zorientoval a s drtivou většinou svých lidí stvrdil výsledky Svobodova tahu svým podpisem," všímá si Mitrofanov pragmatického počínání předsedy pražské ODS.

Prezident Klaus se cítil podveden

V paprscích slávy vycházející hvězdy, která navíc nemá ambice ho vyhodit ze sedla, se ohřál premiér Petr Nečas. Naopak prezident Václav Klaus se cítil podveden a vyjádřil naději, že stejně jako se nad celou akcí mračí on, budou se mračit i Pražané. „Svoboda zůstává pro lidi frajerem, který přelstil mafiány - jak ze své strany, tak z ČSSD," píše komentátor, že se přesto objevily spekulace, zda za zdáním skvělého Svobodova manévru nebyla případná dohoda s tzv. kmotry.

SLEDUJEME téma Rozpad magistrátu v Praze

Zkouškou politické mužnosti úspěšně neprošli sociální demokraté, kteří byli dosud v holportu s ODS. „Bývalý první náměstek Karel Březina utrousil, že nová koalice není nic jiného než rozdělení koryt. To řekl ten pravý. Březina ztratil glanc natolik, že dokonce odmítl přijít do domluveného živě vysílaného interview v ČT," pozastavuje se Mitrofanov.

Pryč s Hulínským ze sociální demokracie

Celá ČSSD se navíc dostala do situace, kdy musí nějak kontrovat vůči silnému tahu ODS, která si tak či onak připíše díky Svobodovi kladné body. „Jiří Dienstbiera navrhuje vyloučit ze strany Petra Hulínského. To si musí vyřešit straníci sami. Jejich pražští lídři si zatím lížou rány z akce, kterou považují za podraz. Čím dříve si uvědomí, co je skutečnou příčinou odstavení, tím lépe pro jejich voliče," uzavírá komentátor.

K věci:

Kmotrovský Nečas, teď pražská prasárna. ODSko, máš to nahnuté 

Hrdlička a Šťastný si naběhli na vidle. Konec přísavek, slaví Kalousek 

Primátor Svoboda: Koalice ODS a TOP 09 hotova. Nečas: Souhlasím 

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…