Soud osvobodil bývalého náměstka pražského primátora Březinu

25.11.2011 9:47

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes zprostil nyní již bývalého náměstka pražského primátora Karla Březinu (ČSSD) obžaloby ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Kauza souvisí s jeho působením v dozorčích radách firem. Podle státního zástupce se trestného činu dopustil tím, že v podkladech pro zápis do obchodního rejstříku uvedl nepravdivé informace. Březina vinu odmítal. Soud dospěl k závěru, že skutek popsaný v obžalobě není trestným činem. Dnešní rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Soud osvobodil bývalého náměstka pražského primátora Březinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Březina podle žalobce koncem října 2009 podepsal prohlášení, jímž měl potvrdit, že splňuje předpoklady pro výkon funkce člena dozorčí rady společnosti Žižkov Station Development (ŽSD). V prohlášení podle obžaloby lživě uvedl, že není v podobné funkci ve firmě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurz. Od roku 2005 byl přitom podle spisu členem dozorčích rad firem Porcela Plus a Concordia, na jejichž majetek byl prohlášen konkurz na přelomu let 2008 a 2009. 

Firmy na tom byly zle už před mým příchodem, tvrdí Březina

Člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být podle obchodního zákoníku následující tři roky ve statutárních orgánech jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí. 

Březina tvrdí, že nezpůsobil žádnou škodu, obě firmy byly ve špatném ekonomickém stavu už před jeho nástupem a zastupoval v nich věřitele. O vyhlášeném konkurzu prý také na podzim 2009, před konáním valné hromady, informoval vedení ŽSD. Předložil mu údajně i právní stanovisko renomované advokátní kanceláře, z něhož vyplývá, že takzvaná překážka pro výkon funkce, která se vztahuje právě na členy statutárních orgánů zkrachovalých firem, do té doby nevznikla, a mohl se tak stát členem dozorčí rady ŽSD. Žalobce s tímto výkladem obchodního zákoníku nesouhlasí, překážka pro výkon funkce podle něho vznikla již vyhlášením konkurzu. Navíc má za to, že to ani není jádrem kauzy.

Foto: Hans Štembera

Související:

Zloduch Březina v poutech, vláda mafie? Koalice se brání: Je to poctivec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …